info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Най-важният съвет, ако детето Ви има хранително разстройство

Помощ за близките на болните

Пътят на лечение на хранителните разстройства при децата е дълъг, труден и с много обрати. Този клип е посветен на Вас – родители.

Ще споделя кое е най-важното нещо, за да вървите с детето си към подобрението и излекуването.

Възможни са много препятствия. В начлото може да има конфликтност, разрушено доверие, застой, безсилие, тъга.

Нашата главна роля като родители е да стоим емоционално до децата си, да ги утешим, да успеем да вдъхнем вяра и да им покажем, че не са сами, че ние сме до тях. Кажете им го- Не си сам, аз съм до теб!

Най-важното нещо, от което детето Ви има нужда е емоционалната Ви подкрепа

Може да Ви се струва малко, но емоционалната подкрепа е най-важното нещо, което може да дадете на детето, защото на него му е много трудно. То не осъзнава защо му се случва това, което се случва. Изпитва голям страх и неяснота. Не успорвайте нищо, което детето споделя, а се постарайте да го разбирате и приемате. Обичайте го и се настроите на тази вълна, защото каквато е настройката, това ще излъчвате и това ще повлияе положително или отрицателно на лечението на хранителното разстройство.

Детето Ви се чуства много самотно и неразбрано от всички и ще се затвори, ако и Вие не успеете да го разберете и подкрепите, лечението ще се забави много. Изградете мостът на доверието без да се опитвате да анализирате или терапевтирате чувствата на детето си. То има нъжда от разбиране и приемане.

Една топла прегръдка, успокояващо дума на майка или просто да попитате от какво има нужда, ще е в пъти по-вярна стъпка от всякакви обяснения, колко е полезна храната, какви последици може да има и всички останали рационални доводи.

Защо?

Защото става въпрос за страх, а когато човек го е страх няма как да бъде успокоен с доводи, още по- малко с чувство, че е виновен.

Действайте, като към човек, който се страхува и ще постигнете повече.

Последни статии

divider

Когато детето ви казва „Искам да умра“

Когато детето ви казва „Искам да умра“

При какви обстоятелства децата с хранителни разтройства, казват че искат да умрат Два са вариантите, децата с анорексия, булимия или емоционално преяждане да изричат тези думи. Първият вариант е от гняв Анорексия, булимия и преяждане са дълговременни проблеми. Заедно...

повече информация
Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Искате да разберете защо детето Ви се страхува от храната? Това е често срещано неразбиране. Звучи нелогично, страх, че от едно малко парче краставица ще напълнее. Всичко, което се случва с детето изглежда нелогично. Страх го е от най-малката хапка, решава да спортува...

повече информация
Как да възпитаваме момичета с добро самочувствие

Как да възпитаваме момичета с добро самочувствие

Коренът на думата „Самочувствие“ крие и отговора. Да възпиташ момиче със самочувствие не означава да възпиташ високомерие и нереална представа за себе си. Това означава да научиш дъщеря си да се отнася с любов към себе си и да развива качествата си(външни и вътрешни)...

повече информация