info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Как да възпитаваме момичета с добро самочувствие

Помощ за близките на болните

Коренът на думата „Самочувствие“ крие и отговора. Да възпиташ момиче със самочувствие не означава да възпиташ високомерие и нереална представа за себе си. Това означава да научиш дъщеря си да се отнася с любов към себе си и да развива качествата си(външни и вътрешни) с обич.

Тук отношението е основното.

Ние даваме на децата това, което имаме и нито “стотинка“ повече. За да помогнете на детето си да изгради добро самочувствие, първо поработете върху няколко основни момента, свързани с вашето собствено. За съжаление ние невербално  предаваме на децата си само това, което наистина сме направили за себе си. Те вярват на цялостното  ни излъчване. Така че работата по децата ни, винаги започва от нас самите.

ПРЕРАБОТЕТЕ ВЯРВАНИЯТА СИ

Меко отношение не означава посредственост. Нима една роза се развива по-бързо и добре с “бой“. Често се вярва, че развитието на личността е свързано с това постоянно да подобряваш негативите си и то с воля, напреко   себе си. Всъщност по този начин се самосриваме . Това е пътят, по който човек си казва как трябва и още и как не е достатъчно добър.

Да развиваш позитивите си не означава да забравиш недостатъците си. Това означава да стъпиш на силните си страни и да подадеш ръка с любов на слабите си страни.

Вашите недостатъци, ще си останат ваши недостатъци. Развивайте ги до степен да не препятстват  нещата, които са важни за вас. Приемете, че в тези области никога няма да бъдете толкова добър, колкото хората на които им се отдава естествено. Не бъдете твърде амбициозен. Развивайте до съвършенство нещата, които ви се отдават. Там е вашата сила, стойност!!!!

НАУЧЕТЕ СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ  НА ПОЗИТИВЕН ВЪТРЕШЕН ДИАЛОГ

Когато говорите на себе си, правете го, като че ли сте си най-добър приятел. Помислете, ако имате приятелка, която много обичате и тя има вашия проблем, какво бихте и казали.

Ако  не харесвате краката си,  представете си, че имате много любима приятелка, която изпитва недоволство и се срамува от краката си. Какво бихте и казали? Как бихте я окуражили? Думите, които ви хрумват са думите, които трябва да използвате към вас самите.

След като развиете тези няколко пункта за вас самите, ще можете да ги предадете и на дъщеря си.

Когато сте попроменили  нещата за себе си и сте установили  колко е по-приятно и лесно  да развиваш себе си обичайки се, тогава вече можете да излъчите това към  дъщерите си.

Да преминем към специфичните проблеми, които разцъфват в тинейджърска възраст и са свързани със себеприемането . В следващите редове ще дам съвети как можете да помогнете на децата си.

НЯМА „ДЕТИНСКИ“ ПРОБЛЕМ

Ако детето ви казва, че не се одобрява, че се чувства грозно, виждате че се затваря, прикрива части от тялото си. Това не е просто от възрастта. Това е вътрешен проблем, който детето ви не може да разреши, не знае как и е необходимо да му помогнете  да намери изход.

НЕ ХАРЕСВАНЕТО НА ТЯЛОТО В ТИЙНЕЙДЖЪРСВОТО  ИМА ПРИЧИНА. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА Я ОТКРИЕТЕ.

Често срещани причини са:

НЕПОДГОТВЕНОСТ ЗА ПРОМЕНИТЕ НА ТЯЛОТО В ТОЗИ ЕТАП

Стряскащо е! Растат гърди, които привличат специфично внимание. Разширява ти се таза и старите дънки не ти стават.Оформят се бедра и ти се струва, че късите панталони не ти стоят добре. Окосмяваш  се!!!! И на всичкото  отгоре по лицето ти има пъпки! Да не говорим за това , че се чувстваш подпухнала. И всичко това накуп!

Всяко от тези неща може да е проблем. Говорете за тези неща.

Разкажете на момиченцето си , че се превръща в жена.

Тя е по-пухкава, защото тялото произвежда по-голямо количество естроген, за да я превърне в жена. Но това не са окончателните форми на тялото и. То ще се оформи, килограмите ще се нормализират и ще станат постоянни.

Научете детето си да се грижи за промененото си женско тяло с любов. За окосмяването, лицето, кожата, косата. Не с критика, с любов и удоволствие!

Подбирайте дрехи, които да са удобни, закачливи, весели  и подчертаващи индивидуалната и красота.

Не налагайте своя вкус, ако на вас ви харесват различни цветове и модели, а на дъщеря ви други. Тя има право да мине по своя път като жена, оформяйки своята индивидуалност.

Не причинявайте проблеми там, където детето не ги чувства. Ако на вас не ви харесват раздърпани дънки и суитчър , а детето си ги харесва и се чувства щастливо, значи то се чувства добре в кожата си. Стилът се променя със  съзряването, а и има различни видове жени.

АКО УСЕТИТЕ ПОТИСКАНЕ, НЕДОВОЛСТВО, ПРЕКАЛЕНА САМОКРИТИКА, ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ДАЛИ ДЕТЕТО ВИ НЕ Е ОБЕКТ НА НАПАДКИ.

Често в тази възраст, децата  се съревновават,  нападайки се. Ако детето  е обект на подигравки или нападки вземете мерки. Първоначално го научете да се защитава и да разбира мотивите на другите. Ако това не помогне- говорете с учители, родители, самия нападател. Не оставяйте такива ситуации да се раздуват в годините и да причиняват щети.

НЕСПОДЕЛЕНО ВЛЮБВАНЕ СЪЩО МОЖЕ ДА Е ПРОВОКАТОР НА ЛОША СЕБЕОЦЕНКА

Ако случаят е такъв, ще трябва да подходите  със съчувствие, обич и разбиране и да възпитате дъщеря си, че това, че определено момче не желае да бъде с нея, просто означава, че отстъпва мястото на друго, с което ще е по-щастлива.

СРАВНЯВАНЕТО С ДРУГИТЕ

Да научим децата си на толерантност към различията между хората е трудна задача. Особено в общество, в което толкова се държи на уеднаквяването. И все пак ако има желание, има и начин. Показвайте на детето индивидуалната красота, която съществува в природата. Как всяко живо нещо има своята сила, своята красота, своята индивидуалност. Поиграйте си да си представите заедно какво би било ако вълчица се опита да наподоби лъвица например! Посмейте се над гротескния  образ!

Уподобете  себе си и познатите жени около вас на различни цветя, изтъквайки различията и позитивите на всяка поотделно.

СТРЕМЕЖ НА ДЕТЕТО ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ В КОМПАНИЯ, КОЯТО НЕ ГО ПРИЕМА

Често се среща да има групичка на така наречените „Известни“ в класа. Тази група има определен стил, харесва определени неща, слуша определена музика, облича се по определен начин има определени теми за обсъждане. Когато на едно момиче и се доиска  да се присъедини, защото там и се струва весело, просто не и се стои сама или и се иска да вдигне собствения си рейтинг, но има съвсем друг манталитет, тя бива отхвърлена. В нея остава убеждението, че тя не е достатъчна, че нещо с нея не е наред.

Много е важно да научим децата си да се стремят към деца и групи, които имат техните интереси, в които се чувстват приети и ценени. И че дори да изглежда, че в групата на „Популярните“ се случват много повече интересни неща, ако не се чувстваме приети, добре и забавленията не са ни по мяра, просто да не се стремим натам, а да създадем своите прекрасни и интересни преживявания с хора, които ни приемат и харесват.

Последни статии

divider

Когато детето ви казва „Искам да умра“

Когато детето ви казва „Искам да умра“

При какви обстоятелства децата с хранителни разтройства, казват че искат да умрат Два са вариантите, децата с анорексия, булимия или емоционално преяждане да изричат тези думи. Първият вариант е от гняв Анорексия, булимия и преяждане са дълговременни проблеми. Заедно...

повече информация
Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Искате да разберете защо детето Ви се страхува от храната? Това е често срещано неразбиране. Звучи нелогично, страх, че от едно малко парче краставица ще напълнее. Всичко, което се случва с детето изглежда нелогично. Страх го е от най-малката хапка, решава да спортува...

повече информация
Най-важният съвет, ако детето Ви има хранително разстройство

Най-важният съвет, ако детето Ви има хранително разстройство

Пътят на лечение на хранителните разстройства при децата е дълъг, труден и с много обрати. Този клип е посветен на Вас - родители. Ще споделя кое е най-важното нещо, за да вървите с детето си към подобрението и излекуването. Възможни са много препятствия. В начлото...

повече информация