info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Терапевтичен план при панически атаки

панически атаки

Терапевтичен план при паник атаки

Психотерапията е важна част от лечението на паническото разстройство и паник атаки.

Всяко едно разстройство на психиката е причинено от натрупани проблеми за разрешаване. Тези проблеми произвеждат напрежение. Идва момент, в който нашата психика не може да поема всичкото натоварване , на което сме я подложили и се разболява.

Така работи всяка една система в организма ни.

Ще приведа пример. Да си представим, че ви боли кръста. Боли ви така, че сутрин трудно се изправяте, сковани сте и не можете да си вършите работата ползотворно.

Разбира се отивате на лекар. Лекарят най-вероятно ви изписва болкоуспокояващи и противовъзпалителни, а също и физиотерапия, която да подмогне оздравяването.

Добрият лекар обаче ще се поинтересува защо ви боли кръста и ще ви разпита. Ще установи, че вдигате тежко например, че имате нужда да почивате повече, че тренирате неправилно и ще ви предпише режим на живот. Такъв, който да облекчава травмираното място и да не позволява на организма да се разруши още повече. Ще ви научи да разпределяте тежеста равномерно,когато вдигате, ще ви покаже упражнения, за загряване преди да тръгнете да тренирате и т.н.Ето такова лечение би било дълготрайно, защото се лекува и болката, но се отсраняват и причините за болката.

Същото е и с нашата психика. Получавате панически атаки. Отивате при психиатър. Изписват ви антидепресанти и успокоителни. Но ако не се третират причините, които предизвикват паник атаки, то вашето лечение е непълно и временно.

А психотерапията прави точно това. Работи  с първопричините за вашите тревожни състояния.Така, че в утрешния ден те да са напълно под контрола ни и да не се задълбочат и зачестят.

Причини за паник атаки

Нека разгледаме, кои са основните причини за появата на панически пристъпи

Страхът е една от главните причини за паник атаки

Страхът, че нямаме контрол над състоянието – безпомощни сте като малко дете и нищо не можете да направите. Тялото просто не слуша. Страхът от самата паник атака, предизвиква още по-големи кризи.

Наличие на стрес

Стресът е още един паник атака причинител. Много работа – малко почивка. Натрупване на много негативни събития. Дългогодишно изтощение на психиката. Натрупване на напрежения от различни проблеми, които нямат решения.

Вашият характер

Вашият характер може да предизвика поява на паническа атака. Ако сте от хората, които поемат много отговорности, поставят нуждите на другите пред своите, не споделяте тежките си емоции, за да не натоварвате другите, вие се подлагате на риск.

Също, ако смятате, че сами можете да се справите  с всичко. Уязвими са и хора, които нямат подкрепа в живота и имат чувсвото, че и да искат да се облегнат на някого няма на кого. Може да сте се роботизирали, за да издържате на различни стресови ситуации и отдавна да сте престанали да усещате нуждите си и от какво наистина се нуждаете и искате.

Тревожност от липса на близост и сигурност

Липса на близост, сигурност, взаимност в живота ви Обикновенно това създава огромна тревога. Ако се разболеете-няма кой, ако обеднеете –няка кой. Налага ви се да сте вечно силни, но и вие не издържате.

Нереалистични цели

Желание за успех, водене на битки, които не са ни по-мяра– Чувствате, че ако успеете ще сте щастлив. Само, че това, което сте захванали ви убива. Или поне начина, по който сте го захванали, ви убива.

Подтиснати емоции

Подтискане на много силни емоции, които намират излаз в паническите атаки. Емоциите, които обикновено подтискаме са тъга, разочарование, силен гняв.

Начин на психотреапевтична работа с паническите атаки

Първа стъпка

Справяне със страха от тях и обучаване на клиента как да ги намаля и да ги неутрализира

Има много способи и методи, чрез които можте да разтоварите напрежението, пораждащо паник атака. В началото терапевта обучава клиента си на тези методи, така че той да започне да контролира и управлява състоянието си. Така се преодолява страха от паник атаките.Вие вече ще знаете как да се справяте с тях.

Втора стъпка

Откриване на причините, поради които паник атаките се появяват и работа с тях

Това се изработва постепено, така че да не рухне живота на човека, който вече е съграден. Но и да се направят нужните  „размествания” , които да облекчат стреса.

Трета стъпка

Обучение на клиента да разтоварва- отговорности, емоции, чувства.

Психотерапията е наистина важно условие за дълготрайното преодоляване на паник атаките и всички тревожни разстройства.

Предимства

  • Цялостен подход при терапията на различни видове заболявания
  • Коопериране с различни видове специалисти, ако такива са нужни за да се разреши проблема
  • Защитено пространство, в което можете да съберете мислите и чувствата си.
  • Пълна конфиденциалност
  • Професионална гледна точка
  • Разтоварване

Отзиви

stars
Какво казват моите клиенти

"Благодарни сме ти, че веднага откликна на нашият проблем и за няколко месеца работа ти ни помогна и ни научи как да говорим един с друг. Как да слушаме другия, а не да го поставяме до стената веднага щом не сме съгласни с него. Научи ни да правим крачки един към друг лице в лице, а не да се отдалечаваме."
Майка на момче на 11 години

депресия и анорексия

"Срещите ми с Галя продължиха няколко месеца и винаги съм ходила с желание при нея. Постепенно успях да се преборя с проблема си, да стана по-силна и по- разумна. До ден днешен, който и да има проблем винаги препоръчвам Галя, защото тя не е само психолог, а истински човек!!! С днешна дата имам дъщеря и съм в хармония със себе си и съвсем отговорно казвам, че това го дължа на Галя!"
Момиче на 21 год.

анорексия

"Галя е човекът, който събуди и повдигна дъщеря ми! Галя оживи дъщеря ми! Тя я излекува от анорексията.

Времето няма значение. Друго е същественото. Подходът на Галя. Знанието и как да се достигне и работи върху същината на проблема. Откриване на причината довела до отказ от живот. Работата над причината. Осмислянето, овладяването. Работата върху себе си. Живецът, който тя показва на едно дете, да следва точка по точка, докато придобие увереност и сила да се справи. Да открие изгубената причина да живее.

Галя върна дъщеря ми!

Скъпа Галка, Благословена да си! Благодарна съм за подхода, за търпението, за човечността – ПРИЗНАТЕЛНА СЪМ ТИ!"

От една поизстрадала майка на 3 дъщери

анорексия