info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Отзиви

„Здравейте,
Преди да се запозная с галя страдах от тежка депресия и анорексия. Когато започнах разговорите си с нея, беше тежко за мен да се доверя, но с времето добих доверие към нея, чрез нейния невероятен подход.

Тя показа моите слабости и сили, помогна ми да придобия разбиране на моите проблеми, което бе ключово за да се справя с тях.

Чрез нея успях да добия ново виждане за себе си, както и за този вид състояния. Осъзнах, че не са толкова рядко срещани в нашия свят, както и това, че има изход от тях при правилни промени в ежедневието и вижданията ми.

Галя ми даде кураж, увереност както и изключително важни препоръки за това как да се справя с тези проблеми и да извървя собствения ми път към оздравяване.

Сега живея съвсем различен живот, при който тези проблеми са част от миналото, благодарение на нея и нейния професионален опит като психотерапевт.“

Момче на 16 г.

депресия и анорексия

Споделено от майка на момче на 11, анорексия и обсесивно-компулсивна симптоматика

*Поради спазване на правило за конфиденциалност имена, както и инициали на клиенти няма да бъдат споменавани.

„Мила Галя,

Когато ти писах за първи път, силни притеснения и страхове бушуваха в душата ми .

Страхове, за моето малко момче ,което едва 11 годишно, стана изведнъж толкова объркано и несигурно в себе си дете. Дете, което толкова обичам, а на което не можех да помогна.

Момченцето ми реши поради незнайно какви причини че е „грозно” и „дебело” и трябва да променя външният си вид. А промените бяха стресиращи за цялото семейство, в последствие и за самия него.

Самият той искаше нещо да постигне, нещо напълно ненужно, но без да знае как.

Искаше да е слаб, защото ако си слаб си готин. А той всъщност си беше едно нормално дете. Дете с нормално телосложение.

Думите ни не стигаха изобщо до него. Не можех да повярвам, че съм отгледала такъв инат.

Когато ставаше въпрос за хранене, сядаше на масата и със сълзи на очи слагаше хапките в устата си една по една, след това дъвчеше и дъвчеше и дъвчеше, сякаш ако ги преглътне ще се отрови.

Скандали, караници, разправии месеци наред бяха ежедневие. Дойдеше ли време за хранене, ми се свиваше нещо в стомаха, защото знаех какво предстой на масата. Сценарият беше всеки ден един и същи. Детето ми се топеше. От 40 кг. за няколко месеца , четири може би , той вече беше 35, след това 33 и така до 30 .

Тогава осъзнахме, че сами не можем да се справим, просто не знаехме как и потърсихме помощ.

Така попаднахме на теб, Галя Мутафова.

Благодарни сме ти, че веднага откликна на нашият проблем и за няколко месеца работа ти ни помогна и ни научи как да говорим един с друг. Как да слушаме другия, а не да го поставяме до стената веднага щом не сме съгласни с него. Научи ни да правим крачки един към друг лице в лице, а не да се отдалечаваме .

След работа с теб, детето ми вече е друг човек. Бавно започна да се завръща онова весело и щастливо момче, което изчезна някъде миналата година.

Щастлива съм.“

Майка на момче на 11 години

депресия и анорексия

Поради строгото правило за конфиденциалност, имената, инициалите или каквито и да било данни за клиента няма да се публикуват.

„Запознах се с психолога Галя Мутафова, когато бях на 20-21 год. В този период се случиха твърде много неща в живота ми, които не можах да понеса за тази възраст, на която бях.

Преместих се в друг град, далеч от семейството ми. Имах неразбирателства с баща ми и в същия този момент щях да загубя майка ми. Всички тези промени се отразиха на психическото ми и здравословно състояние! Бях стигнала 40 кг! Осъзнах, че сама няма да мога да се справя.

Започнах да търся помощ от специалисти, които да ми помогнат или по-скоро да ме научат как да се справя с тези изпитания, които ми поднесе тогава живота преди да се погубя. Преди да срещна Галя опитах при 3-ма други психолози, но нито един от тях не можа да ме разбере, нито да ми „докосне“ душата. Не можа да вникне в проблемите ми. Всички казваха минаваш на анти депресанти и за тях това беше решението. Не се отказах, знаех, че някъде има някой, който ще ме разбере и така съвсем случайно попаднах на Галя.

Още от първата ни среща усетих, че тя ще бъде човека, който ще ме измъкне от този ад! Тя не само се задълбочи в пробема ми, тя успя да „изкопчи“ от мен спомени, мисли, за които аз дори не подозирах, че имам и си спомням. Тя успя да ме разбере, да ме напътства, изживяваше всичко със сърцето си. Само един такъв човек може да ти помогне; такъв който те разбира, не те осъжда, не ти се кара и не те принуждава да пиеш лекарства, защото така е най-лесно.

Срещите ми с Галя продължиха няколко месеца и винаги съм ходила с желание при нея. Постепенно успях да се преборя с проблема си, да стана по-силна и по- разумна. До ден днешен, който и да има проблем винаги препоръчвам Галя, защото тя не е само психолог, а истински човек!!! С днешна дата имам дъщеря и съм в хармония със себе си и съвсем отговорно казвам, че това го дължа на Галя!“

Момиче на 21 г.

анорексия

„Първо ми беше трудно да повярвам, че дъщеря ми постепенно спира да се храни.

Започна да отказва различни храни, всяка хапка се превръщаше във враг. Струваше ми се, че това е модерна диета. Виждах, че не е точно диета, но не исках да приема друго. Темата храна се оказа погрешна. Като че я настройваше към по-голямо безапетитие.

Нямах представа как да постъпя. Кое е правилно? Има ли човек, който е вещ по въпроса? Съвсем не исках да видя, че това не е диета, а болезнено състояние, наричащо се анорексия.

Всред вътрешните си противоречия отворих да прочета за анорексията. Знаех само термина. Състоянието на дъщеря ми съвсем се обясняваше с тази болест.

Да. Едно от най-трудните неща в живота на хората, на родителите, на майката е осъзнаването на Истината.

Осъзнаване, че не мога сама да се справя и да съм полезна на своето дете. Още повече, че в старанието да помогна се превръщам във враг. Осъзнах, че трябва да намеря помощ от вън.

Дълбоко в себе си се помолих да открия точния човек. Разглеждайки в мрежата терапии, свързани с тази опасна болест открих Галя. Видях нейна снимка. Веднага ме привлече по детски открито лице, чаровно момиче, красиво, с изражение което казва Мога! Силна съм ! Няма да се предам !

Това ми каза образа на Галя.

После момичето от снимката оживя във видео с разказ за собственото страдание и мъчнотии, за дългия път на лечение. Съвсем се проясни, че тя е нашият човек! Мога да се доверя, да съм сигурна, че детето ми ще се сприятели с някой, който сам е (изстрадал) преболедувал същата болест. Изпил е до дъно чашата на страданието. И всред самотата и ужаса, може би и в срещата със смъртта е избрал да живее.

Бях изключително впечатлена от Галя!

Трябваше да набера смелост да и звънна. Уговорихме среща първо двете. Колко бях в безпътица и колко тази жена ме утеши! Даде ми надежда и вяра, че ще се оправят нещата!

Следващата стъпка беше да запозная дъщеря ми с Галя. До този момент не бях казала нищо. Знаех, че ще откаже всякаква помощ. Галя ме посъветва да бъда внимателна и да изчакам точния момент. Успокоена в душата си зачаках търпеливо. Не се наложи много да чакам. Припадна от безсилие. Не беше яла може би 40 дни и повече. Изплаши се много. Тогава я попитах, искаш ли да ни помогне някой, който знае как, защото е преминал през същото.

Слава Богу се съгласи.

Последва първата им среща- запознанство с Галя. Дъщеря ми видя в Галя единствената душа, с която може да сподели болката си.

Започнаха терапиите. Състоянието и беше трудно. Наложи се по съвет на Галя да започнем лечение с медикаменти и ходене при психиатър, който ги изписа. Всичко беше трудно. Много трудно. Всичко, освен Галя беше НЕ !

Галя е човекът, който събуди и повдигна дъщеря ми! Галя оживи дъщеря ми! Тя я излекува от анорексията.

Времето няма значение. Друго е същественото. Подходът на Галя. Знанието и как да се достигне и работи върху същината на проблема. Откриване на причината довела до отказ от живот. Работата над причината. Осмислянето, овладяването. Работата върху себе си. Живецът, който тя показва на едно дете, да следва точка по точка, докато придобие увереност и сила да се справи. Да открие изгубената причина да живее.

Галя върна дъщеря ми!

Скъпа Галка, Благословена да си! Благодарна съм за подхода, за търпението, за човечността – ПРИЗНАТЕЛНА СЪМ ТИ!“

От една поизстрадала майка на три дъщери

5.06.2023г.

От една поизстрадала майка на три дъщери

анорексия