info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Физически и психически симптоми на анорексията

Анорексия

Как да разберем, че имаме анорексия нервоза или че наш близък е засегнат от болестта? Какви са ранните симптоми на анорексията?

Анорексията – Anorexia, е психическо заболяване, което се изразява в нежеланието на момичето или момчето да се хранят.

При жените то започва обикновено с диети и с желанието да отслабнат. При мъжете често старта е с изтощително спортуване и намаляване на храната, за да изваят тялото си и да намалят подкожната мазнина.

Най-често се разболяват тийнейджърите- (16-20 )годишна възраст. Но белези на болестта могат да бъдат видени и при момичета на 9, 10 годишна възраст, както и при зрели жени.

Анорексията е тежко заболяване, което поразява тялото и душата и в крайна сметка води до смърт.

Ранни симптоми при анорексия:

 • Запек
 • Умора
 • Екстремна загуба на килограми
 • Страх от приемане на калории
 • Постоянни мисли за диети и отслабване
 • Прекалени тренировки
 • Избягване на хранене на публично място
 • Носене на широки дрехи
 • Следване на детокс програми
 • Употреба на разхлабителни
 • Раздразнителнос и смяна на настроенията

Това са главните предупредителни знаци и начални симптоми на болестта анорексия. Усещане на умора и замаяност от недостатъчното хранене, трениране с часове и ежедневно, постоянно оглеждане в огледалото, постоянни мисли за начина, по който изглеждаме. Никой от тези симптоми не е за пренебрегване. Проблемите със съня при младите хора са нещо нетипично, затова следете и за тях. Предразполагащ фактор е ниското самочувствое.

Физически симптоми на анорексия

При анорексия страдат всички органи и системи. Ето и някои типични проявления на болестта на физическо ниво

 • Драстично намаляване на теглото, поднормено тегло
 • Восъчно бледа, землиста кожа
 • Забавен пулс
 • Липса на месечен цикъл – аменорея
 • Проблеми с бъбреците и черния дроб
 • Усещане за студ

Драстично намаляване на теглото

Показателят, който се следи е така наречения индекс телесна маса. Той се изчислява като се раздели височината в сантиметри на теглото*2 в килограми. В интернет има автоматични калкулатори на индекс телесна маса, чрез които можете лесно да го изчислите, само нанасяйки данните. Препоръчвам ви тези, в които освен височина и тегло са взети под внимание пол и възраст.

При анорексията индексът телесна маса е под 17. Това е белег за недохранване и застрашително ниско тегло.

Анорексията личи по вида на кожата и косата

Кожата става восъчно бледа, землиста. Лющи се и е съсухрена. Косата също е изтощена и суха. Започва да пада. В по-напреднали стадии се появява бебешка коса. Ноктите са чупливи, появяват се гъбични инфекции, в напреднал стадий- падат. Зъбите са с изтънял емайл, стават прозрачни отгоре.

Забавен сърдечен пулс

Пулсът на сърцето се забавя, за да компенсира недостига на енергия в тялото. Кръвното налягане спада. Човек се чувства изтощен и разсеян. Повечето от психиатрите определят това състояние като депресивност. Причината обаче е физическата слабост от развиването на анорексия.

Аменорея – спиране на цикъла при анорексия

Често срещана е и аменореята – липса на 3 последователни цикъла. Тя е психотелесен симптом. От една страна организмът е в режим оцеляване. От друга ако ние не искаме да бъдем жени, нашият организъм стопира функциите ни на възпроизводство. Аменореята се преодолява обикновено без лекарства, в процеса на терапия и приемане на женствеността. Както и с повишаване на теглото, до степен не застрашаваща здравето.

Бъбреци и черен дроб

С времето бъбреците (особено при употреба на диуретици), черния дроб също биват поразени.

Задължително е първо да се погрижите за здравословното състояние и оцеляване на болния. Необходими са щателни прегледи, както и проверка на биохимичния баланс на организма.

Медицински усложнения при физическите симптоми на анорексията

При напредване на това хранително разстройство са възможи поява на редица усложнения от физически характер в резултат на гладуването. Анорексията, при нелечение, може да доведе до летален край. Всички системи в тялото на човека започват да страдат

 • Ендокринна система – наблюдават се нарушения в химическите процеси на тялото, което води до загуба на цикъла
 • Анемия
 • Загуба на костна плътност, която води до болки и повишен риск от счупвания
 • Нарушения в електролитния баланс, които са животозастрашаващи
 • Липса на калий
 • Проблеми със сърдечната система – хипотония, брадикардия
 • Повишени нива на холестерола
 • Дехидратация
 • Загуба на мускулна маса и слабост
 • Забавено физическо развитие при деца
 • Загуба на потентност при мъже
 • Болки в гърдите и задъхване

Психически симптоми при анорексиците

 • Страх от напълняване
 • Нарушена представа за тялото
 • Силна воля
 • Непризнаване и отричане на болестта
 • Усещане, че не заслужава да е щастлив/а
 • Постоянни мисли свързани с храненето и броенето на калории

Страхът от напълняване е основен в анорексията. Той е толкова силен, че не би могъл да се преодолее с воля. За тях да си пълен означава да не те приемат, да си не харесван, да си сам, да си подиграван, да си „свиня”. Голяма част от анорексиците в миналото са се възприемали като пълнички. Голяма част от тях са били отхвърляни заради начина, по който изглеждат. Болката от тези преживявания е толкова силна, че ги кара да изпитват неистов страх  от това отново да  се окажат нежелани.

Представата за тялото е изключително нарушена. Това са хора с ниско самочувствие и с висока критичност към себе си. Заради това те никога не се харесват( независимо колко са слаби, стегнати, красиви). Анорексиците нямат очи за собствената си красота. Те са вечно недоволни от себе си, вечно имат още какво да постигат.

Волята е тяхното наказание. Има едно усещане за свръх потентност. За това, че най-после си надвил природните закони, че си повече от другите, че издържаш много, че няма кой да прекърши волята ти. Това е прословутия инат на анорексиците. Но и техния безсмислен бунт, към всичко заобикалящо ги.

Анорексикът има остра нужда от любов. В миналото тези деца често са лишавани от разбиране, от прегръдка, от съчувствие. Грижите и притесненията на околните за тях, често са тълкувани като израз на любов. Това поражда и страх от оздравяване. На подсъзнателно ниво те си мислят: „Когато бях здрав на никого не му пукаше за мен. Как сега да се лиша от мъничкото любов, която получавам и да оздравея.”

Те се чувстват импотентни в живота. Като цяло са свикнали да понасят мнението и решенията на другите. Много неща не им харесват, но не знаят как да ги променят. Анорексията е бунт към всичко случващо се.

Това са много интелигентни момичета и момчета. По правило за тях мисловния свят, света на науката и философията е всичко. Те са отличници, давани за пример. Телесният свят (желанията на тялото, емоциите, чувствата)  не е интересен. Обикновено са и много амбицозни. Четат много. Това пълни живота им и е компенсация на липсата на приятелства, любови и емоционални преживявания. Светът на интелекта е единственият, в който те се чувстват силни. Светът на взаимоотношенията е нещо, което предизвиква силна тревожност и страх.

Това са „добри” момчета и момичета. Поради липса на други интереси освен храна, спорт и учене, тези деца не създават проблеми. Те не са купонджии, не закъсняват, нямат контакти с другия пол. Въобще спестяват всички проблеми, които останалите родители изпитват с деца тийнейджъри. Поради тази причина, често родителите не могат да повярват, че детето им има сериозен проблем. Те не противоречат на родителите си, вземат все правилните решения, не са грижа на никого, защото като че ли са родени възрастни. Родителите рядко осъзнават, че имено липсата на „проблеми” е най-сериозния проблем.

Анорексиците не си признават, че са болни и трудно биват въвлечени в лечение на заболяването. Те смятат, че всичко е под техен контрол. Че могат да се справят сами. Че смъртта е просто заплаха и че това няма да им се случи. Вътре в тях обаче има и едно здраво гласче, което казва, че не живеят добре, че живота им е загубил цвета си, че страдат. Този глас се проявява в кризите на анорексията, в моментите на физическо изтощение, нощем. Това е и гласът, с който би следвало да се свържат лекуващите ги. Защото наистина по-страшно е живота ти да е празен и черен, отколкото да си тръгнеш от този свят.

Поведенчески симптоми при анорексично поведение

Има не малко промени в поведението, които могат да ви подскажат, че детето Ви, Ваш близък или Вие страдате от анорексия нервоза.

Поведенчески симптоми свързани с храненето

Те рядко се хранят на масата със семейството си. Разбира се, че предпочитат да не ги гледат какво и колко ядат. Така си спестяват вечните конфликти, насилването, молбите, хистеричното крещене. Все неща, които рано или късно стават част от семейните отношения на болния. Също така дробят храната, за да изглежда повече в чинията и за да може храненето да продължи по-дълго. Крият храна по шкафове, в салфетки. Хвърлят я в боклука.

Определят какво ще се готви, продуктите. Забраняват готвенето на определени неща, за да не ги съблазняват. Въвличат родителите в анорексията.  Започват да поставят и тях на диета.

Събират готварски рецепти, гледат предавания за здравословно хранене. Т.е.  докосват се до липсващата им храна,  но само интелектуално.

Постоянно се теглят и изчисляват калории. Ядат предимно плодове или зеленчуци, но  и тях ограничават. Ако си позволят нещо забранено после се чувстват зле и виновни. Страхът от напълняване ги кара да спортуват, за да изразходят калориите.

Спорт – компулсивно трениране е симптом за анорексия

Страдащите от анорексия нервоза често се подлагат на изтощителни тренировки и то всеки ден. Ако пропуснат не се чувстват добре и изпитват вина. Има и случаи, в които спортът се заменя с изтощително ходене. Те са хиперактивни.  Дори и когато седят не седят спокойно, стягат мускулите си, клатят краката си. Тялото постоянно изпитва напрежение.

Обличане при анорексици

Дрехите, които носят страдащите от anorexia nervoza целят да не се подчертават женските форми. И мъже и жени са вманиачени да влизат във все по-малък размер дънки. Дрехите са обикновено в черно, сиво, синьо. Анорексиците не обичат светлите и топли тонове.

Ограничаване на контактите с приятели

Контактите им са ограничени. Често  нямат приятели. Трудно и ме да се впишат в средата от връстници. Техните интереси изглеждат малоумни за анорексиците. Те старателно крият положението си от околните. Дори и да имат контакт с другите, те рядко знаят истината за тях. Рядко споделят как се чувстват. Другите ги виждат като надменни, затворени и консервативни.

Другият пол, сексуалност

Ако има нещо, с което анорексика въобще няма никаква допирна точка то е с неговата сексуалност.  Момичетата по правило  не приемат пола си и типичните за жените занимания. Това да бъдат харесвани е опасно. Комплиментите се приемат по-скоро като обида или манипулация. Голяма част от тях нямат контакти с другия пол.

Лечението на заболяването е комплексно, трудно и продължително. Свържете се с мен за консултация и изготвяне на терапевтичен план за справяне с анорексичното хранително разстройство.

Последни статии

divider

Какво е анорексия? Видове анорексия

Какво е анорексия? Видове анорексия

Анорексия нервоза е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло. Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние. Какво точно е анорексия?...

повече информация
Какво представлява лечението на анорексия

Какво представлява лечението на анорексия

Лечението на анорексия е изградено от много елементи: Медицинска помощ и лекарствена терапия при анорексия Както опоменах в статията "Анорексия. Физически и психически симптоми на болестта", редица органи и системи заболяват  в следствие от анорексията. Необходимо е...

повече информация