info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Терапевтичен план за лечение на хранителни разстройства

услуга
Терапията на хранителните разстройства включва много елементи

Лекарствена терапия и медицинска помощ

Редица органи и системи заболяват  в следствие от хранителните разстройства. Затова е абсолютно необходимо  да се провери състоянието на организма и да започне лечение на увредените органи.

Психотерапия при хранителни разстройства

С психотерапията започва лечението на душата.

Тя дава възможност да се изяснат причините, поради които момичето или момчето са се разболели от хранително разстройство. Да разберат как могат по-безболезнено за тях самите да се справят с болката,  гнева, разочарованията си.  Помага им  и да изградят  подходящо поведение, за да могат да се справят със ситуации,  които са ги наранявали до този момент.

Чрез психотерапията при анорексия, булимия и хиперфагия те се научават да харесват и обичат себе си повече. Повишават самочувствието си и възвръщат желанието, удоволствието и радостта от живота.

А когато това се случи, опитът ни показва, че момичето и момчето спират да се нуждаят от булимичните и анорексични поведения.

Най-важното условие за успеха  на психотерапевтичното лечение

За да бъде успешна терапията от огромно значение е изграждането на здрава връзка между терапевта и клиента, а тя се базира на

  • доверие без предоверяване
  • на съчувствие, без  да се омаловажава личността на клиента
  • на честност  с  топлина и разбиране

Важна в тази връзка е и отговорността. Т.е. какво следва да правя аз и какво ти, за да бъде ползотворен нашия съюз и нашата работа.

Терапевтична работа със семейството на болния

Всички изследвания показват, че ако семейството бъде включено в терапевтичния процес, шансовете за оздравяване нарастват многократно.

Това особено много важи, когато става дума за клиенти под 18 годишна възраст.

При всички случаи, родителите е необходимо да се информират, през какви етапи преминава детето им, какво могат да очакват, как да се справят с кризисни моменти, самите те как да имат поведение, подкрепящо оздравяването, а не подкрепящо разболяването на клиента.

Групова психотерапия при хранителни разтройства

Груповата психотерапия помага, на момичетата и момчетата да се огледат в очите на другия, да разберат че не са сами. В тази среда на прозрачност, истина и съпричастност те могат да експериментират новите поведения, които са  усвоили. И постепенно да  се учат да изграждат  по-здрави и по-удовлетворяващи ги връзки.

Включването в групата за взаимопомощ става тогава, когато човек е готов да сподели себе си с другите.

Възстановяване на здравословни хранителни навици

Опитът ми в терапията на хранителните разстройства показва, че ситостта и гладът се възстановяват, когато клиентът си позволи отново да чувства сигналите на тялото.

Това става естествено, без никакво насилване!

Колкото и странно да изглежда , но удоволствието от храната също се завръща естествено. А това се случва паралелно с оздравяване на психиката и с възвръщането на „сладостта” да живееш.

Храненето според нуждите на организма също се възстановява, когато момичето и момчето започнат да чувстват  и удовлетворяват желанията си( не само хранителните, а и всички останали).

Позивите за повръщане при страдащите от булимия спират, когато се разтовари огромното психическо вътрешно напрежение.

Част от възстановяването на храненето е и обучението  как да се справят в случаи на криза – тогава, когато по някаква причина, анорексичното или булимичното поведение „искат” да се завърнат.

В процесът на възстановяване на хранителните навици се включва и обучение за това как да се поддържат килограмите по щадящ организма начин.  Важно е да се въведе здравословен режим на живот. Това може да бъде направено с помощта на диетолог.

Психиатрична медикаментозна помощ

Психиатричната медикаментозна помощ при лечечние на хранителни разстройства се налага в случаи когато са налице тежка депресия, опити за самоубийство, други съпътстващи психиатрични заболявания като тревожни разстройства, зависимост от алкохол и опиати и др.  Тя се провежда от лекар психиатър, наблюдава се също от него.

Клинично лечение

Клиничното лечение при хранителни нарушения се налага се при по-тежки случаи на анорексия и булимия. Особено, се препоръчва, когато болестта е от много години. Провежда се в специализирани клиники за хранителни разстройства, не в психиатрии! Такива в България засега няма. Затова е необходимо лечението да бъде проведено в чужбина. В повечето клиники по света, то се провежда на фази, като последния етап, така наречената”ресоциализация”,  е необходимо да се проведе от психотерапевт в България. За да може да се гарантира адаптацията на клиента към живота извън клиниката.

В лечението на хранителните разстройства няма по-важен или по-маловажен елемент!

Всички тези аспекти могат и би следвало да бъдат ползвани, за да се справи човек успешно с хранителното разстройство.

Понякога някои от тези елементи не се налагат! Тази преценка би следвало да се направи от терапевт с опит в лечението на хранителни разстройства и да бъде съобразена с потребностите на самия клиент.

Предимства

  • Цялостен подход при терапията на различни видове заболявания
  • Коопериране с различни видове специалисти, ако такива са нужни за да се разреши проблема
  • Защитено пространство, в което можете да съберете мислите и чувствата си.
  • Пълна конфиденциалност
  • Професионална гледна точка
  • Разтоварване

Отзиви

stars
Какво казват моите клиенти

"Благодарни сме ти, че веднага откликна на нашият проблем и за няколко месеца работа ти ни помогна и ни научи как да говорим един с друг. Как да слушаме другия, а не да го поставяме до стената веднага щом не сме съгласни с него. Научи ни да правим крачки един към друг лице в лице, а не да се отдалечаваме."
Майка на момче на 11 години

депресия и анорексия

"Срещите ми с Галя продължиха няколко месеца и винаги съм ходила с желание при нея. Постепенно успях да се преборя с проблема си, да стана по-силна и по- разумна. До ден днешен, който и да има проблем винаги препоръчвам Галя, защото тя не е само психолог, а истински човек!!! С днешна дата имам дъщеря и съм в хармония със себе си и съвсем отговорно казвам, че това го дължа на Галя!"
Момиче на 21 год.

анорексия

"Галя е човекът, който събуди и повдигна дъщеря ми! Галя оживи дъщеря ми! Тя я излекува от анорексията.

Времето няма значение. Друго е същественото. Подходът на Галя. Знанието и как да се достигне и работи върху същината на проблема. Откриване на причината довела до отказ от живот. Работата над причината. Осмислянето, овладяването. Работата върху себе си. Живецът, който тя показва на едно дете, да следва точка по точка, докато придобие увереност и сила да се справи. Да открие изгубената причина да живее.

Галя върна дъщеря ми!

Скъпа Галка, Благословена да си! Благодарна съм за подхода, за търпението, за човечността – ПРИЗНАТЕЛНА СЪМ ТИ!"

От една поизстрадала майка на 3 дъщери

анорексия