info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Тревожност и тревожни разстройства

Паника, тревожност, стрес

Това видео и тази статия са посветени на тревожността и тревожните разстройства.

Едва ли има човек на днешно време, който под някаква форма не изпитва тревожност в живота си. Живеем в толкова стресово време с толкова големи изисквания към нас, които по никакъв начин не са свързани с природния ни ритъм. Живеем във време, в което нуждите ни при по-голяма част от нас са на последно място, много често пренебрегвани и всичко това ни се отразява както физическите така и психически.

Общото ниво на стрес направи така, че тревожните разстройства да са едни от най-разпространените психологически разстройства. Почти няма човек, който в живота си не е изживял паническа атака, да е изпитал затруднено дишане, сърцебиене, събуждане с неясна тревожност през нощта. Почти няма човек, който не е страдал от безсъние, който желае да заспи и да се отпусне, но мислите му не спират и не му дават покой. При много хора тялото и психиката са толкова напрегнати, че дори да отиде на почивка, са необходими няколко дни докато започне отпускане.

Всичко това е натрупан стрес и натрупана тревожност.

Със статиите и видеата, които публикувам, имам за цел да помогна на хората, които вече имат тревожни разстройства, а и да помогна на хората, които имат тревожна симптоматика да разбират твоята симптоматика и, естествено, да се опита да си помогнат.

Като специалист съм разделила главните причини за тревожните разстройства съм ги разделила, за да мога по-лесно да стигам до същността на това, което се случва с моите клиенти.

Една голяма част от тревожните разстройства са породени от стреса.

Кое предизвиква стрес?

Стрес причинен от обстоятелствата на живота

Ако ние сме си организирали обстоятелства на живота, които са античовешки, то повярвайте ми, психиката Ви и физиката Ви постоянно ще бъдат подложени на стрес, което няма как да не ви се отрази, дори да считате себе си за машина.

Вътрешни конфликти

Нашите собствени убеждения, които ни карат организираме свят, който не е добър, не е здравословен за живеене

Конфликтни отношения

Междуличностни конфликти, които се носят във времето и опират до все едни и същи пробойни, все едни и същи болки, до все едни и същи натрупвания на напрежение.

Част от тревожните разстройства са свързани точно с такива обстоятелства.

Има и друг тип тревожни разстройства, които са свързани със страхови събития.

Страховите събития могат да заплашват физическото и психическото ни оцеляване.

Страхови събития свързани със заплашване на физическото ни оцеляване.

Примери за заплаха на физическото оцеляване са: насилие, катастрофа, изнасилване или опит за изнасилване.

Може да става въпрос и за рязко обедняване, отнемане на дома и други обстоятелства, заплашващи сигурността ни.

Страхови събития свързани с психическото оцеляване

Страховите събития могат и да са на ниво психическо оцеляване, при които буквално сме уплашени дали ще сме същите след като приключат. Например, при внезапна смърт, много силно болка от любовно разочарование. Такива събития могат така да травмират, че да оставят трайни последици върху човека и върху способността му да се свързва с други хора.

Какво е характерно за страховете?

Когато ни е страх от нещо, ние избягваме определени ситуации. Заключваме цели области от живота си.

Буквално се самоинвалидизираме заради страховете си. Разбира се, за всичко това би следвало да бъде работено, за да бъдем отново пълноценни хора.

Страхове, за които няма видима и логична причина.

Третата група, на която ще обърна внимание, са страхове, които се появяват и Вие нямате обяснение защо Ви е страх от това нещо, защо сънувате все един и същ лош сън, защо Ви е страх от високо? Защо Ви е страх от грабеж, а пък никога не сте преживявали грабеж? Защо ви е страх от нещо друго, но вие нямате такова преживяване?

В тези случаи говорим за страха като символ, като картина, която Вашето подсъзнание праща. Този символ символизира област от живота, върху която трябва да се работи. Тя сигнализира област от характера ни, която трябва да преработим, за да сме по-добре, за да сме по-успешни, за да се справим по-добре, за да разрешим някакви неща, които много ни тежат.
Пример, за да е малко по-ясно. Имате страх от високо. Това, че Ви е страх от високо и от падане, показва, че се страхувате от загуба на контрол. Може би сте изключително контролиращ характер, заради който сте под постоянен стрес и това ще Ви се отрази физически или психически зле в даден момент.

Последни статии

divider

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Сигурно няма човек, който поне веднъж в живота си да не е преживявал паническа атака. Нека разберем какво е паник атака и какви са нейните симптоми. Какви са симптомите на паническата атака? Симптомите на паническата атака се изразява в поява на: силно сърцебиене...

повече информация