info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Паника, тревожност, стрес

Сигурно няма човек, който поне веднъж в живота си да не е преживявал паническа атака. Нека разберем какво е паник атака и какви са нейните симптоми.

Какви са симптомите на паническата атака?

Симптомите на паническата атака се изразява в поява на:

  • силно сърцебиене
  • задух
  • усещане за липса на въздух
  • виене на свят
  • усещане, че може да припаднеш
  • обливане на студена пот
  • огромно напрежение в главата
  • имаш чувството, че ще полудееш

Симптомите на паник атаката са симптоми на тревожност и освобождаване от адреналин. Те са страшни и плашещи, защото човек, наистина има чувство, че губи контрол върху тялото си.

Още по-плашещо е, че тези симптоми могат да ни връхлетят дори когато сме спокойни, дори когато нищо не ни се случва. Те могат да ни връхлетят дори в съня.
Симптомите на паник атаките ни навяват мисли. Лоши мисли, че сме застрашени от инфаркт или от инсулт или някакво физическо заболяване и че във всеки един момент с нас може да се случи нещо фатално.

Всичко това създава напрежение и едни страхово фонови усещания, които отново пораждат тревога и отново ние ставаме жертва на паническите атаки.

Как да разрешим проблема с паническите атаки?

Понякога проявите на паника атака изглеждат като неразрешим проблем и се страхуваме, че няма да спрат никога. Понякога ни е страх, че това ни инвалидизира.

Хората се отчайват. Започват да се страхуват от определени ситуации – да пътуват, да посещават големи магазини, да са на почивка някъде, където няма специална помощ.

Така се стига до ограничения и живот в страх.
Не е нужно да правите всичко това!

Необходима Ви е помощ
В следващите редове ще споделя основните аспекти, върху които е необходимо да се работи, за да се справите с проблема с панически атаки и да го разрешите.

Какво се случва в организма по време на паник атака?

Първото нещо върху, което е нужно да поработите е върху знанието какво ви се случва по време на атаката. Когато познаваме това, което ни се случва, тогава сме по-малко тревожни. Това, което Ви се случва е, че организмът се отървава от адреналина, който се натрупва в тялото,  по време на паническата атака.

От къде идва този адреналин? От  натрупан стрес.

Натрупаният стрес може да се дължи на преживени стресови събития, но може и да си предизвикваме постоянен стрес с мислите си. Организмът произвежда и произвежда  адреналин. В един момент той трябва да се освободи. Чувството, през което се освобождава адреналин, е все едно, че ни върти центрофуга.

Тя върти, върти, върти, което води до освобождаване на адреналина и от само себе си тревожността започва да спада. Дори и без Ваша намеса! Много е важно, да знаете този механизъм!

Да знаете, че дори нищо да не направите, от само себе си, параболата на тревожността  ще достигне пика си и ще спадне сама.

Необходимо е да останете спокойни и да не се страхувате от това, което Ви се случва, защото можете да предизвикате производство на още повече адреналин, ако се страхувате.

Ако сте спокойни, ако знаете, че преживявате просто една „центрофуга“ и няма да умрете, всичко това ще свърши по-бързо и леко.

Мога ли да умра при паник атака?

Другото, което е необходимо да знаете е, че не се умира от паническа атака!
Това е клапан на организма, през който той разтоварва, което предпазва организма от унищожение.
Всичко това, от което Ви е страх, инсулт, инфаркт, полудяване, се получава тогава, когато организма дълго време не е намирал друга възможност за освобождаване.
Имайки този клапан, тази адреналинова центрофуга, това означава, че организмът Ви не може да натрупа стреса до степен, в която някаква функция тотално да се измени.

Инфаркт, инсулт, спиране на бял дроб са състояния, които имат предистория.

Те имат предхождаща симптоматика. При инсулт имаме когнитивно объркване, дезориентация, проблеми с говора.  Инсултът не се появява в моментът, в който човекът припада. Той има много предистория докато се стигне до него. Инфарктът също не е състояние, което се проявява в една секунда. Тези хора са имали симптоми седмици наред, на които не са обръщали внимание или които са игнорирали, а тези симптоми не са без значение и не са такива, които човек може лесно да подцени.
Когато добре познавате тези заболявания няма да преписвате на паник атаките възможността да получите инсулт, инфаркт или да мислите, че белият Ви дроб ще спре. Това няма да се случи.

Има разлика между паническа атака и инфаркт, между паническа атака и инсулт и между паническо чувство, че не можеш да дишаш и спиране на бял дроб.

Ето едно малко упражнение, което веднага ще ви покаже дали проблемът Ви е физически или е паническа атака. Упражнението е следното. Ако при тези симптоми, които усещате -задушаване, сърцебиене, потене, виене на свят, вие започнете да тичате или да правите нещо физическо, ако е паническа атака тези симптоми трябва да са облекчат и да започнат да отшумяват.

Ако е физическо състояние, тези симптоми трябва да са увеличат, т.е. да не можете да пробягате 50 м, да ставаме по-зле. Така, че ако физическото натоварване облекчава цялата симптоматика, не се притеснявайте – Вие получавате паническа атака.

Как се лекува появата на паник атаки?

За да се излекуват паническите атаки, често в България се обръща внимание единствено на симптомите на панически атаки.
Защо? Защото те са плашещи. Хората идват и казват – Страх ме е от това, което преживявам! Ясно е, че става въпрос за тревожност и естествено най-бързият начин е да се отиде на психиатър и той да Ви предпише транквиланти или антидепресанти, за да разрешите проблема.

Медикаментозна помощ при паник атака

Не отричам медикаментозната помощ при паник атаки. В някои случаи, в които паническите атаки са много чести и създават истински дискомфорт и инвалидизират човека е абсолютно задължително да има медикаментозно лечение.

В крайна сметка, човек трябва да има достатъчно сили, за да се справи с проблема си, а медикаментите могат да тушират проблема до ниво, в което човек да има достатъчно сили да се справи с проблема си.

Първата грижа е грижата за симптомите. Дали чрез медикаментите, дали чрез йога, чрез дишане и чрез всички неща, които облекчават симптоматиката на паническите атаки. Обикновенно пациента се обучава на техники за преодоляване на тревожността. Изготвя се програма,  която включва разтоварване, така че тревожността да бъде държана под контрол.

Много е важно да се обгрижи и вътрешната проява на проблема, т.е. това, от което произхожда проблема, а ние казваме, че това е нивото на тревожност.
Много е важно да се погрижим за нивото на стрес в човешкия живот, да си дадем сметка на какво сме подложени. Често казваме – такива сме си, работохолици, ние си работим повече, нямаме време за почивка, имаме огромни отговорности. Не съзнаваме, че постоянно трупаме стрес, което в един момент няма как, дори и да мислите, че сте машина, няма как да не Ви се отрази.
Необходима е регулация на стреса.

Необходимо е регулацията на всички мисли, които ви идват и които постоянно образуват страх. Необходимо е работата с характеровите ви предиспозиции, които постоянно образуват ниво на стрес.

Какво имам предвид?

Ако вие сте твърде амбициозен човек, вие сте в постоянни състезания, вие сте със много сериозно ниво на стрес. Ако вие сте работохолик, ако вие сте перфекционист, ако вие не можете да губите в живота, то вие постоянно си организирате обстоятелства, които са ви много трудни, много тежки, постоянно да воювате, постоянно  се борите и  нямате моменти на отпускане. Така разбира се вашата тревога нараства.

Необходимо е да се работи с вътрешните конфликти.

Онези вътрешни конфликти, които ни държат като в менгеме. Те могат да са от много различен характер и днес няма да говоря за тях, защото, наистина, могат да са от много различен характер, но вътрешните конфликти са нещо, което постоянно произвежда стрес.

Външни конфликти

Външни конфликти и ситуации с близки, които ние не намираме начин да регулираме.

Регулация на хранителния режим и физическия режим

Той трябва да стане такъв, който облекчава нервната система, а не да я товари. В товарещите неща са- кафе, черен чай, захар, злоупотреба с алкохол.

Липсващи микроелементи, които хранят нервната система.

Нервната система има огромен набор от микроелементи, които са необходими като ежедневен прием, за да е здрава. Здравата нервна система е устойчива на стрес, по-слабо реактивна, по-малко тревожна, действаща разумно , а не свръх емоционално.

Ако вие имате дефицити, особено на витамини от групата B, Д, C, калции, магнезий, цинк. Вашата нервна система, остава недохранена, слаба и в следствие се “ пали от всичко“.

С огромно значение е нивото на витамин B12, което при възрастни трябва да е 800-900 единици, по критериите приети в Германия и Швейцария, за да е здрава нервната система, да имаме енергия, да е здрава кръвоносната система. Ако този витамин е под нормата, нервната система изпитва глад, който води до панически атаки чисто биологично.

Паническите атаки се явяват като един звънец, червен звънец. Той Ви напомня, че сте спрели да се грижите за себе си както във физически, така и в емоционален план. Паническите атаки често се появяват при хора, които  поставят себе си  на последното място – след работата, след парите, след децата, след нуждите на майки, бащи, съпрузи, мъже, приятели, партньори. Паническите атаки често спохождат онези, които са силни и които поемат цялата отговорност, но не се грижат за себе си. Не се грижат за това те как се чувстват, на тях какво им е нужно, те какво искат.

Паническите атаки идват, за да приоритизирате отново важните неща, за да разберем, че основата на нашия свят сме ние самите. Ако загубим себе си, губим всичко.
Паническите атаки са онзи звънец, който казва: Ехо, ти трябва да си на първо място!  Погрижи се за себе си, за да може да имаш всичко важно за теб!