info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Какво е булимия невроза и какви типове булимия се срещат

Булимия и хиперфагия

Булимия нервоза е едно много сложно хранително разстройство, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува. Това е състояние, което засяга милиони хора по света и жените са по-склонни към него от мъжете. В тази статия ще се потопим в разбирането на различните видове булимия и техните характеристики.

С какво се характеризира булимията

Най-общо казано булимия е разстройство, при което след хранене се предизвиква повръщане или друг тип очистителна дейност. При булимия храненето може да е нормално, да се преяжда или да е анорексично, но винаги следва желание да компенсираш поетото с някакъв вид „очистване“.

На психологично ниво всяко хранене е съпътствано с чувство на вина или срам, които са и основния мотиватор за повръщането след това. Чувството на вина и срам води и до желание да запазиш ненормалните поведения в тайна. Това се отдава по-лесно на булимиците, тъй като често те имат нормални килограми и външно болестта не личи.

Криенето на епизодите на преяждане, повръщане и злоупотребата с лекарства, прави така, че булимия да остава доста по-дълго време скрита от роднини и близки. Този факт води до много по-късна намеса от тяхна страна, което често удължава периода на боледуване. При хранителните разстройства колкото по-дълъг е периода, толкова навика става по- „втвърден“ .

Тъй като килограмите са нормални, самият страдащ също съхранява илюзията, че може да живее с този си вид “странност“ дълго и без последици, което води до отлагане на решението да се потърси помощ.

Прочистващи поведения като повръщане, злоупотреба с лаксативи, диуретици или клизми са често срещани сред хората с булимия невроза. Тези поведения могат да причинят тежки физически усложнения, като стомашно-чревни проблеми, електролитен дисбаланс, увреда на бъбреците и дори смърт.

По-долу съм описала основните видове булимия. Ако имате съмнение дали това, което правите се характеризира като заболяване, прочетете ги.

Булимия невроза с повръщане

Този тип булимия е  най-често срещаният тип. При него може след всяко хранене или по-рядко, се случва повръщане. То може да се самопредизвиква, но може и да е така нареченото рефлексно повръщане, което се осъществява само като си помислиш и няма нужда от предизвикване. Рефлексното повръщане е много опасно, защото дълго време може да се подържа илюзията, че повръщанията се дължат на физически проблем и булимията да остане скрита, както за страдащия, така и за близките.

Повръщанията могат да са след всяко хранене, няколко пъти  на ден, дори  няколко повръщания седмично. Но колкото и малко да са наличието на булимия не трябва да се подценява. В мозъка се изгражда така наречения невронен път( навик), за разтоварване на напрежението и когато то нарасне (при по-стресови обстоятелства), булимия ще нарасне лавинообразно и  бързо ще се стигне до постоянното и присъствие.

Хронична булимия с повръщане

Това е коварен вариант на булимия. При него повръщането може да е веднъж на ден, по-скоро вечер или  дори няколко пъти седмично. Броят повръщания не се променя. Булимия служи като навик за разтоварване и е рутина. При този вид килограмите са нормални и дълго време не настъпват физически проблеми,  което може да накара страдащият да вярва, че всичко това е нормално. Има още един фактор, който прави този вид булимия, най-коварният- лесно се крие от родители и близки. Така пациента може да остане без лечение с години. Най-честият повод за търсене на лечение при този вид хранително разстройство е поради разкриване на „тайната“ от партньор или роднини или защото в годините са настъпили проблеми със здравето.

Булимия с използване на диуритици и разхлабителни

При този вид булимия вместо или заедно с повръщането се използват лаксативи или друг тип очистителни. Най-често използваното средство е безилакс и сродни на него. Количеството на поетите таблетки може да е чудовищно, при което всичко поето бива изхвърлено и не остава почти нищо в организма. За близките отново този тип булимия остава дълго скрита, защото хранителните навици са нормални и следи от повръщане няма.

Това е типът булимия с най-тежки последици от медицинска гледна точка. Храносмилателната система се уврежда, дехидратацията, електролитния дисбаланс е в пъти по-тежък. Може да се стигне до много сериозна увреда на бъбреците.

Булимия невроза без повръщане

При този вид булимия се използва компенсация на нормалното хранене. Използват се редовно хапчета за отслабване, инжекции за отслабване. Не се повръща. Рядко се наблюдава, но може да има много сериозни медицински последици.

Булимия с декомпенсация анорексия невроза

Този тип булимия се среща при хора, които също имат симптоми на анорексия невроза, като страх от напълняване или изкривена представа за тялото. Тези момичета се хранят оскъдно, като анорексичките, но повръщат това, което ядат. Процесите на увреждане на тялото и когнитивните проблеми са сериозно изявени.  Теглото е поднормено.

Ако се разпознавате в така описаните случаи на булимия или имате съмнение, че хранителните ви навици ви вредят здравословно и психически, не се колебайте да потърсите помощ.

Навременните действия, предпазват от редица медицински усложнения, но най-вече подобряват качеството на живот и комфорта с тялото.

Последни статии

divider

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Храната е източник на ендорфини, вещества, които ни карат да се чувстваме щастливи. В този смисъл, системното преяждане може да се превърне в тип зависимост - хиперфагия. Както всеки тип зависимост, степента на влияние върху личността и живота, се измерва по-това кои...

повече информация
Лечение на булимия

Лечение на булимия

В лечението на булимия влизат основните елементи от лечението на хранителни разстройства: Медицинско проследяване на пациента по време на лечение на заболяването При Лечението на булимия от съществено значение е поддържането на електролитния баланс и избягването на...

повече информация
Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Булимия е тежко психично заболяване от групата на хранителните разстройства. Най-вече заболяват момичета, но се среща и при момчетата. Най-характеранта разлика с другите хранителни разстройства е очистващите дейности след хранене, предимно повръщане. Стартът на това...

повече информация