info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Булимия и хиперфагия

Булимия е тежко психично заболяване от групата на хранителните разстройства. Най-вече заболяват момичета, но се среща и при момчетата. Най-характеранта разлика с другите хранителни разстройства е очистващите дейности след хранене, предимно повръщане.

Стартът на това заболяване е свързан с желанието да отслабнеш или да запазиш отслабването, което вече си постигнал. В началото може да е присъствало анорексично хранене, което после прераства в булимия. Също така, булимията съществува и като самостоятелно разстройство.

Когато булимията се развива след период на анорексия, страдащият желае по-скоро да запази теглото си. Булимия се превръща в хитър начин хем да похапнеш вкусно и да не се лишаваш от храните, които обичаш, хем да повърнеш и да запазиш килограмите си.

Има и случаи , в които момичето няма предхождаща фаза на анорексия, а директно развива булимия.

Причини за развитието на болестта булимия невроза

Ще разгледаме основните причини за развиването на булимия.

Страх от напълняване

Както става ясно и за това хранително разстройство е характерно не приемането на естествените килограми за тялото, желанието теглото да се намали и страхът от напълняване. Често, булимия се прилага като средство за контролиране на теглото или за отслабване. Особено, ако вече е постигнато желаното тегло и се изпитва страх, че ако се върнеш към нормалните хранителни навици ще напълнееш.

Защо булимия, а не анорексия

От булимия заболяват тези, които не могат дълго време да лишават себе си от храните, които обичат. Заедно с това, се чувстват виновни, че не могат да издържат на желанията на тялото си. Тази вина кара момичетата да повръщат. Ако ги попитате кой е техният проблем, няма да ви кажат, че проблемът им е повръщането. Ще ви посочат, че проблемът е неиздържането на ограниченията и апетита, който не могат да превъзмогнат.

Булимията е начин да се справиш с напрежението

Актът на повръщане, често се използва за психично разтоварване, затова една от причините за булимия е невъзможността да се справим с напрежението. Както и при другите хранителни разстройства, връзката с тялото е нарушена. Това означава, че определени чувства и емоции(главно негативните) остават неразпознати и някак изтласкани. Тези емоции се усещат просто като напрежение, но не могат да бъдат конкретизирани, за да бъдат и отреагирани. Повръщането облекчава натрупаните психични напрежения.

Осъзнаването на подтиснатите чувства и емоции, работата върху мисловните модели, които възпрепядстват изразяването им е в основата на терапевтичния процес.

Тежки семейни конфликти и невъзможност да напуснеш

Тежките семейни конфликти са често извор на агресия, обиди и стаяване на много негативни преживявания. Като се прибави, че повечето от момичетата имат проблем с изразяването на агресията, в тях наистина се натрупва огромно напрежение, което бива оталожено в акта на повръщане. Често, от булимия страдат деца. Децата са притиснати да понасят конфликтите на възрастните, без да могат да напуснат ситуацията. Това утежнява преживяванията и булимия се превръща в „единствения начин“ да оцелеят.

Преживяно насилие, особено сексуално

При момичета и жени, които са били жертви на насилие, гадостта на преживяното се загнездва в мозъка и тялото им и когато паметта на тялото се събуди и нещо напомни за насилието, следва повръщане, като опит да се очисти от преживяното.

В този случай е много важна работа със самото събитие.

Характерът на булимичката

Често, булимичката има черти от характера, които способстват появата на хранително разстройство и в частност – булимия.

Булимия и суета

Прекалената суета и мнението, че ако си красива ще постигнеш всичко в този свят и ще си щастлива. Както и при другите хранителни разстройства, така и при това, на красотата се залага твърде много и тя се превръща в единствения гарант за щастие в живота.

Неспособността да казват „НЕ“

Невъзможността да отхвърлят ситуации, които не им харесват. Неспособността да казват „НЕ“. Така се трупа много напрежение и негативни емоции, а вече обсъдих, че повръщането понякога е акт на тяхното разтоварване.

Отричане на себе си

Нуждата да се самозалъгваш и да криеш истините от себе си . В булимията буквално може да се съчинят потребности, мнения. Много често някоя негативна ситуация за болната, бива описана като нужна за приемане. В подкрепа на самозалъгването могат да се дадат огромно количество доводи, от разумен по-разумен. Но на емоционално ниво се забелязва дисонанс.

Това са само някои от най-често срещаните причини за развитието на булимия. Разбира се всяка история е индивидуална. Определянето на индивидуалните причини за разболяване е важна стъпка в лечението на булимия. До голяма степен определя терапевтичния планц за лечение на хранителното разстройство.

Последни статии

divider

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Храната е източник на ендорфини, вещества, които ни карат да се чувстваме щастливи. В този смисъл, системното преяждане може да се превърне в тип зависимост - хиперфагия. Както всеки тип зависимост, степента на влияние върху личността и живота, се измерва по-това кои...

повече информация
Лечение на булимия

Лечение на булимия

В лечението на булимия влизат основните елементи от лечението на хранителни разстройства: Медицинско проследяване на пациента по време на лечение на заболяването При Лечението на булимия от съществено значение е поддържането на електролитния баланс и избягването на...

повече информация
Какво е булимия невроза и какви типове булимия се срещат

Какво е булимия невроза и какви типове булимия се срещат

Булимия нервоза е едно много сложно хранително разстройство, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува. Това е състояние, което засяга милиони хора по света и жените са по-склонни към него от мъжете. В тази статия ще се потопим в разбирането на...

повече информация