info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Лечение на булимия

Булимия и хиперфагия

В лечението на булимия влизат основните елементи от лечението на хранителни разстройства:

Медицинско проследяване на пациента по време на лечение на заболяването

При Лечението на булимия от съществено значение е поддържането на електролитния баланс и избягването на дехидратацията на организма, което води до влошаване на работата на бъбреците.

Много често се налага поставянето на системи ,за да се избегне дехидратацията на организма.

Особено внимание трябва да се обърне на състоянието на хранопровода, стомаха и червата.
Необходимо е да се следи и предотвратява деминерализация на тялото, която в по-късни етапи, предизвиква влошаване на симптомите чисто физиологично. Нервната система, трябва да се храни пълноценно, ако искаме да заработи правилно. А и не само. Плод на деминерализацията е настъпването на ранна остеопороза, проблеми със сърцето, бъбреци, черен дроб.

Медикаментозна психиатрична помощ при лечение на булимия

Тук основният медикамент, който се изписва е Ципралекс. Не е панацея. При много от случаите е слабо ефективен, при други води до намаляване на булимичните кризи. Препоръката ми е да се прибягва до изписването на психиатрични лекарства след наблюдение на пациента. Става въпрос за деца и съзряващи организми. С огромно внимание трябва да се подхожда, когато се категоризира нуждата от намеса в биохимията на мозъка.

В световен план се осъществява психотерапевтична помощ, прави се оценка на състоянието и наблюдение на развитието на случая, преди да се вземе решение за даване на психиатрична помощ при лечение булимия.

Медикаментозната помощ се препоръчва, ако имаме депресивни тежки състояния или акт на самонараняване и отново е необходима преценка.

Алтернативни методи в лечението на булимия

Хомеопатично лечение при булимия

Хомеопатично лечение на булимия залага на развитието на организма и силата му да се пребори с проблема. Тъй като, страдащите от булимия, в повечето случаи, са деца – развиващи се организми, с голям потенциал за самовъзстановяване, хомеоопатията е доста ефективна.

Тя може да разреши както физикални усложнения, така и да се използва за повлияване на психични състояния и да е в подкрепа на психотерапевтичния процес.

Билколечение при булимия

Билколечението е ефективно за възстановяване на стомашната лигавица, правилната работа на червата, преодоляване на тежките колитни състояния. Разбира се и много други органични проблеми могат да се повлияят.

Хранителни добавки, клетъчно хранене с особено важно значение е подържането на добрите метаболитни процеси на клетъчно ниво. Много изследвания сочат, че дефицити като тези на Zn, B12, D са много характерни за момичетата болни от булимия. Това не са просто вещества а са тухлички, които изграждат различни системи в организма, включително и нервната система. Ако нервната система е недохранена, тя ще дава задълбочаване на психологичната симптоматика, на физиологично ниво.

Част от усложненията на булимия:

  • Дефицит на вниманието
  • Проблеми с паметта
  • Задълбочаване на неприемане на тялото
  • Страх от напълняване
  • И др.

се превентират успешно, ако не се позволи недостиг на микроелементи. А това е от особенно значение, за да се даде време на терапевтичния процес да проработи.

Булимия и психотерапия

В психотерапията, която е основен метод за трайно преодоляване на проблема и лечение на булимия, се включват всички елементи необходими за лечение на състоянието.

Терапия за преодоляване на булимичните кризи

Включва обучение със специфични техники, с които пациента да си помага за преодоляване на булимичните кризи.

Индивидуална терапия

Индивидуалната терапия е основен елемент. Работи се усилено и детайлно по причините,които са довели детето до булимия. Тя бива подкрепена и от семейна терапия и работа с родителите. Важна е намесата на близките, не само като подкрепа, а като работа по-всички проблеми, които афектират детето и родителите.

Груповата терапия

Тя е основно огледало на пациента, подкрепа, понякога и мотиватор да върви напред и да се справя. Защото се сформира убеждениет, че след като другите могат мога и аз.
Малки групи за работа това е интересна форма, в която влизат 2, 3 учасника с еднакъв проблем. Работи се както индивидуално с проблема, така и се получава ефекта на груповата взаимопомощ.

Как ще се съчетаят елементите на психотерапия се обсъжда с всеки пациент и родителите и се изготвя терапевтичен план.

Диетология и спорт при лечение на булимия

Включват се според физическото състояние на пациента. При лечение на булимия пациентът се обучава на правилно и рационално хранене. Както и се възстановяват нормалните хранителни навици.

Терапията на пациенти с булимия е сложен, синергичен процес между всички звена, които описах.
Пълното обгрижване на състоянието (физическо, психично, психиятрично, метаболитно, семейно) води до голяма успеваемост в лечението. Поне това е моят начин на работа.

Нищо едностарнно, несинергично и отделно не би могло да разреши пълноценно проблема.

За да се информирате допълнително, какво представлява терапевтичният план, ми пишете, за да поговорим.

Ще се радвам да Ви бъда полезна.

Последни статии

divider

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Храната е източник на ендорфини, вещества, които ни карат да се чувстваме щастливи. В този смисъл, системното преяждане може да се превърне в тип зависимост - хиперфагия. Както всеки тип зависимост, степента на влияние върху личността и живота, се измерва по-това кои...

повече информация
Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Булимия е тежко психично заболяване от групата на хранителните разстройства. Най-вече заболяват момичета, но се среща и при момчетата. Най-характеранта разлика с другите хранителни разстройства е очистващите дейности след хранене, предимно повръщане. Стартът на това...

повече информация
Какво е булимия невроза и какви типове булимия се срещат

Какво е булимия невроза и какви типове булимия се срещат

Булимия нервоза е едно много сложно хранително разстройство, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува. Това е състояние, което засяга милиони хора по света и жените са по-склонни към него от мъжете. В тази статия ще се потопим в разбирането на...

повече информация