info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Какво е емоционално преяждане и кога това става болестно? Хиперфагия

Булимия и хиперфагия

Храната е източник на ендорфини, вещества които ни карат да се чувстваме щастливи. В този смисъл системното преяждане може да се превърне в тип зависимост.

Както всеки тип зависимост, степента на покушение върху личността и живота, се измерва по-това кои сфери са афектирани, както и по-това дали човек се чувства психически зле с проблема.

Ако вие сте пълни, но сте здрави, чувствате се добре в кожата си, храните се предимно здравословно и психологически приемате телесните си форми, то вие не се нуждаете от лечение.

Кога обаче преяждането става проблем:

 • Преяждате често и не можете да се възпрете от определени вредни храни
 • Хранителните ви навици са нездравословни, но вие не сте в състояние да ги промените
 • Пълноттата ви води до ниско самочувствие, самообвинения, наказания, ограничения
 • В цикъл преяждане-гладуване сте и не успявате да подържате единен режим на хранене
 • Пълнотата ви възпрепядства от различни дейности: танци, ходене на плаж и др., поради срам
 • Нямате нормален полов живот, поради срам
 • Имате психологически дискомфорт с това как изглеждате

Сами сте установили, че стресови ситуации или друг тип емоционално натоварени ситуации ви карат да преяждате.

Необходимо е ясно да се отдиференцира какво наричте преяждане, колко често преяждата и по-какви причини това се случва. Правилното назоваване на причините, ще доведе и до правилното терапевтиране на проблема.

Емоционалното преяждане, често се проявява в неконтролируемо желание за ядене на определени храни( най-вече сладко и тестено). Желанието е толкова силно , че е като наркотичен глад.

Друга проява на емоционалното преяждане е когато точно определени емоции ни карат да злоупотребяваме с храната- скука, емоционална болка, раздяла с партньор.

Трети вариянт е преяждането да е станало част от хранителната култура на човека и да застрашава здравето му.

Преяждането може да има тежки психологически последици. Нарастване на автоагресията, ниско самочувствие, депресия, самоизолация.

Емоционалното преяждане има и физически последици:

 • Натоварен черен дроб, в следствие от злоупотребата с вредни храни
 • Инсулинова резистентност и диабет
 • Високо кръвно налягане
 • Висок холестерол

Особено, когато се късае за деца, последиците не трябва да се подценяват.

Ако откриете себе си в по-горните редове, можете да погледнете терапевтичния план при хранителни разстройства, той в много голяма степен важи и за емоционално преяждащите хора.

Каква е разликата между хиперфагията и еднократното преяждане

Хиперфагията е болестно състояние за преяждане. Трябва да се направи разграничение между обикновеното преяждане и хиперфагията. При първото може да се случи еднократно да преядете, да си купите шоколад и да го изядете целия, защото сте имали гаден ден и емоционално да вдигнете 1,2 килограма, защото ви е скучно и сте се справяли със скуката с храна.

При хиперфагията се наблюдава систематично преяждане, увеличение на килограмите, наднормено тегло, усещате как това влошава здравето Ви, но не можете да спрете и храната става като силен наркотик. Както е наркотик така е и средство за самоунищожение.

В чуждестранната литература този проблем е описан и като емоционално хранене.

На едно ниво този проблем се появява когато човек запълва празнините в живота си ядейки. Това с апразнини на любов, празнини на прекарано добре свободно време, празнини от липса на добри социални контакти.

Последни статии

divider

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Храната е източник на ендорфини, вещества, които ни карат да се чувстваме щастливи. В този смисъл, системното преяждане може да се превърне в тип зависимост - хиперфагия. Както всеки тип зависимост, степента на влияние върху личността и живота, се измерва по-това кои...

повече информация
Лечение на булимия

Лечение на булимия

В лечението на булимия влизат основните елементи от лечението на хранителни разстройства: Медицинско проследяване на пациента по време на лечение на заболяването При Лечението на булимия от съществено значение е поддържането на електролитния баланс и избягването на...

повече информация
Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Булимия е тежко психично заболяване от групата на хранителните разстройства. Най-вече заболяват момичета, но се среща и при момчетата. Най-характеранта разлика с другите хранителни разстройства е очистващите дейности след хранене, предимно повръщане. Стартът на това...

повече информация