info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Какво представлява лечението на анорексия

Анорексия

Лечението на анорексия е изградено от много елементи:

Медицинска помощ и лекарствена терапия при анорексия

Както опоменах в статията „Анорексия. Физически и психически симптоми на болестта“, редица органи и системи заболяват  в следствие от анорексията. Необходимо е да се провери какво е състоянието на организма, за да се лекуват увредените органи.

Психотерапия при анорексия нервоза:

Психотерапията при анорексията дава възможност да станат ясни причините, довели до разболяването на момичето или момчето. Да разберат как могат по-безболезнено за тях самите да се справят с болката, гнева, разочарованията си. Помага им и да изградят подходящо поведение, за да могат да се справят със ситуации,  които са ги наранявали до този момент.

Чрез психотерапията те се научават да харесват и обичат себе си повече. Повишават самочувствието си и възвръщат желанието, удоволствието и радостта от живота .

А когато това се случи, опитът ни показва, че момичето и момчето спират да се нуждаят от анорексични поведения.

Кое е най-важното условие, за да успее психотерапевтичното лечение на анорексията:

Трябва да се изгради здрава връзка между клиента и терапевта, която се базира на:

  • изграждане на доверие без предоверяване
  • съчувствие, без омаловажаване на личността на клиента
  • на честност на двете страни и проява на топлина и разбиране
  • тговорност, всеки да свърши това, което е необходимо от него, за да бъде успешен нашият съюз.

Работата със семейството на болните от анорексия нервоза

Всички изследвания показват, че ако семейството бъде включено в терапевтичния процес при лечение на анорексия, шансовете за оздравяване нарастват многократно.

Това особено много важи, когато става дума за клиент под 18 годишна възраст!

При всички случаи, родителите е необходимо да се информират, през какви етапи преминава детето им, какво могат да очакват, как да се справят с кризисни моменти, самите те как да имат поведение, подкрепящо оздравяването, а не подкрепящо разболяването на клиента.

Групова психотерапия

Тя помага, на момичетата и момчетата да се огледат в очите на другия, да разберат че не са сами. В тази среда на прозрачност, истина и съпричастност те могат да експериментират новите поведения, които са усвоили. И постепенно да се учат да изграждат по-здрави и по-удовлетворяващи ги връзки.

Включването в групата за взаимопомощ става тогава, когато човек е готов да сподели себе си с другите.

Възстановяване на добрите хранителни навици

Опитът ми в терапията на анорексия и други хранителни разстройства показва, че ситостта и гладът могат да се възстановят, когато клиента си позволи отново да чувства сигналите на тялото.

Това става естествено, без никакво насилване!

Колкото и странно да изглежда , но удоволствието от храната също се завръща естествено. А това се случва паралелно с оздравяване на психиката и с възвръщането на „сладостта” да живееш.

Храненето според нуждите на организма също се възстановява, когато момичето и момчето започнат да чувстват и удовлетворяват желанията си( не само хранителните, а и всички останали).

Позивите за повръщане спират, когато се разтовари огромното психическо вътрешно напрежение.

Част от възстановяването на храненето е и обучението  как да се справят в случаи на криза- тогава , когато по някаква причина, анорексичното или булимичното поведение „искат” да се завърнат.

В процесът на възстановяване на хранителните навици се включва и обучение за това как да се поддържат килограмите по щадящ организма начин.  Важно е и да се въведе здравословен режим на живот. Това може да бъде направено  от диетолог.

Психиатрична медикаментозна помощ

Налага се в случаи на тежка депресия, опити за самоубийство, други съпътстващи психиатрични заболявания като тревожни разстройства, зависимост от алкохол и опиати и др.  Тя се провежда от лекар психиатър, наблюдава се също от него.

Клинично лечение на анорексия

Налага се при по-тежки случаи на анорексия да се приложи и клинично лечение. Особено, се препоръчва, когато болестта е от много години. Провежда се в специализирани клиники за хранителни разстройства, не в психиатрии! Такива в България засега няма. Затова е необходимо лечението да бъде проведено в чужбина. В повечето клиники по света, то се провежда на фази, като последния етап, така наречената ”ресоциализация”,  е необходимо да се проведе от психотерапевт в България. За да може да се гарантира адаптацията на клиента към живота извън клиниката.

В лечението на anorexia nervosa няма по-важен или по-маловажен елемент!

Не отлагайте! Свържете се с мен за консултация и терапия на анорексия.

Последни статии

divider

Какво е анорексия? Видове анорексия

Какво е анорексия? Видове анорексия

Анорексия нервоза е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло. Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние. Какво точно е анорексия?...

повече информация
Обществена причина за Анорексия

Обществена причина за Анорексия

Цялата тази нагласена „ Модерност“ е общо взето да създадеш животно с глава на сърна, тяло на пума и паунова опашка!!! Да вложиш милиарди, за да я рекламираш. И да накараш всички, които не изглеждат така, да се чувстват малоценни и да се “Погрижат за себе си”. Дали...

повече информация