info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Анорексия при момчета

Анорексия

Въпреки че се смята, че анорексията е типично женска болест, не са редки случаите, в които са засегнати и момчета и мъже. Анорексията при момчетата е с по-различно протичане.

Как протича анорексия нервоза при момчетата

Суетата е нещо, което засяга и мъжете в днешно време. Много често началото на анорексията при момчетата е свързана с някакъв тип спорт- бодибилдинг( най-често), футбол, паркур и т.н.

Появява се идеята за съвършено мъжко тяло, което да е изваяно, леко и само мускули. Т.е. желанието е да се изчистят всякакви подкожни мазнини и да се придобие „релеф“ на тялото. Също така се наблюдава желание да са по-леки и подвижни.

Етапи на анорексия нервоза при мъжете

Момчетата и мъжете започват с ограничаване на храни, които съдържат въглехидрати и мазнини. Следва обедняване на менюто, като всичко това е придружено от много тежки и постоянни тренировки.  Правят се  коремни преси, лицеви опори, тренира се по 4-5 пъти седмично и тялото почти никога не се оставя в покой.

Следва много бързо намаляване на килограмите. По-бързо отколкото при момичетата. Стига се до пълно изтощение на организма.

Протичането е по-остро, отколкото при момичетата и е нужно веднага да се вземат мерки.

Причини за анорексия при мъжете

Мит е, че тези момчета са с  хомосексуани наклоности!!!! В повечето случаи това не е така. По- скоро е вярно, че те не знаят какво е да си мъж.

Суета

Суета е една от причините за развитие на анорексия при мъжете. В общество, в което как изглеждаш, е от голямо значение и за мъже и за жени, не е чудно защото са засегнати и подрастващите момчета.

Телата, които заливат масмедиите, са неестествени- високи, мускулести, релефни. Както при мъжете така и при жените, този еталон е почти недосегаем, което създава ниско самочувствие, подценяване и желание да преследваш образ, който е далечен. Внушава се отвсякъде, че трябва да си такъв, за да си харесван, известен, ценен и успешен сред жените.

Ниско самочувствие

Тези деца като че ли не знаят кои са силните им старни. Имат усещането за себе си, че не са достатъчни като мъже, че нещо им липсва. Не намират в какво са по-добри от другите. Не умеят да ценят способностите си.

Липса на модел, за това какво е да си мъж

Това, което забелязвам често в работата си с момчета, страдащи от анорексия, е че около тях няма верен модел на мъжественост, а понякога дори напълно липсва. Често бащата е липсващ. В някои от случаите тези момчета са израсли само сред жени (майки, баби, учителки) и буквално е нямало кой да им покаже какво е да си мъж. Така те развиват, подсъзнателно, женски модели за успешност. Важни за тях стават епилациите, прическите, оформеното тяло. А и там където няма верен модел на мъжественост, единствения източник на критерии се оказва външния свят, който печели прокламирайки една недостижима мъжка физика.

В други случаи връзката между син и баща е доста студена. Липсват мъжките занимания, естественото предаване на мъжка опитност, липсват емоционалните мъжки разговори и насоки. Поведенческото съграждане на младия мъж е прекъснато. Така той се обърква и става уязвим. МЪЖ СЕ СТАВА СРЕД МЪЖЕ. Така е било милиони години, така е и днес. Затова връзката между баща и син е свещена и много важна при съзряването на момчето.

Модел за мъжесвеност, фиксиран в спортни постижения

Това обикновено са случаи, в които бащата е изявен спортист. Той само чрез спорта комуникира със сина си. Детето, търсейки признанието от бащата или мъжа, който изпълнява тази функция, се фиксира в спорта, за да е по-близо до любовта. Заедно с това се опитва да покаже все по-добри резулати за да бъде оценено.

Бащи, които несъзнателно кастрират любовта и самооценката на момчето

Ако бащата има нуждата винаги да печели битката за мъжество със сина си. Ако чувства подсъзнателна заплаха, че ще падне в собствените си очи, ако сина му бъде по-силен от него, се създава едно кастриращо поведение, в което детето не е е поощрявано. По-скоро налице е конкуренция между сина и бащата, отколкото връзка , в която възрастният с удоволствие предава опита си на по-младия и това може да доведе до развитие на анорексия при момче.

„Целият ми контакт с татко минава през мама“

Това е често срещано явление в българските семейства. Таткото е емоционално чужд и мама обяснява на децата, кой е той, какво мисли, защо се държи така. Тя го моли за разрешение за определени неща. Особено при момчетата, това е пагубно защото губят контакт с МЪЖА.

Дискредитация на бащата

Дискредитация на мъжа и бащата е друго негативно явление, в което мъжа и мъжкото бива постоянно коментирано негативно. Обикновено се прави от жени, които носят в сърцата си болка. Присламчвайки, подрастващия мъж към негативните си чувства и разочарованията си, той започва да отрича своята мъжка част.

Разбира се има и много други причини

Обиди в училище, че детето е пълно. Среда на детето, в която темата спорт и това как изглеждаш е водеща.

И разбира се една много голяма тема: Наличието на съпътстващи психични заболявания : Депресия, Обсесивно компулсивно разстройство(ОКР), Бордърлайн разстройства.

Чест е случая при анорексия при момчета, в които анорексията се оказва придружена или направо родена от гореспоменатите разстройства. В тези случаи се изисква много добро проследяване. Ако се наложи  медикаментозно лечение, за да се овладее съпътстващото разстройство. Тогава е по-лесно да се овладеят и проявите на анорексия.

Призовавам родителите!

Ако забележите подобни прояви при детето си, потърсете специалист и не отлагайте. Анорексията при момчетата е по-агресивна от женската. Килограмите се губят много по-бързо и се стига до тежки изтощения на организма.

Можете да се свържете с мен през формата за контакт или като се обадите на телефон 0885 815 076.

Последни статии

divider

Какво е анорексия? Видове анорексия

Анорексия нервоза е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло. Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние. Какво точно е анорексия?...

повече информация
Какво представлява лечението на анорексия

Какво представлява лечението на анорексия

Лечението на анорексия е изградено от много елементи: Медицинска помощ и лекарствена терапия при анорексия Както опоменах в статията "Анорексия. Физически и психически симптоми на болестта", редица органи и системи заболяват  в следствие от анорексията. Необходимо е...

повече информация