info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Психологическа самопомощ при Корона вирус

Паника, тревожност, стрес

Корона вирусът е заболяване, което всява страх.

Дори и да сте най-големият противник на страха, една година говорене, общата безпомощност, липсата на достатъчно знание за лечението, затварянето… Всичко това вкарва човек в царството на страха, тревогата и параноята.

Не, не сте луди! Чисто поведенчески сте вкарани в лапите на страха. И когато се разболеете, ваксинирате или се разболее ваш близък, автоматично програмите се задействат. Това е животът ви, животът на близките ви. Нормално е да ви е страх.

За съжаление, тези програми не подпомагат оздравяването, те предизвикват физически стрес, който е в противовес на състоянието на отпускане и самовъзстановяване.

Цитирам лекар, пулмолог:

“Пациентите ми се делят на две, предимно – такива, които се залъгват, че нищо им няма, а са зле. И такива, които са относително добре, но толкова ги е страх, че лечението трудно тръгва”.

В тази статия, ще разгледам психологическите начини, по които човек може да си помогне, ако се разболее от Корона вирус. Не само, за да намали стреса и страха, а и  да съдейства на оздравяването.

Както всяка болест, така и тази,  в психологически план има три пласта:

Поведенчески ( в подкрепа на физиката),  Емоционален (в подкрепа на психиката), Духовен (в подкрепа на промяната и научените житейски уроци).

Ще опиша подробно как можете да преборите страха, а и самото разболяване на тези три нива.

Как се работи на поведенческо ниво

Страхът е голям, само в главата. Там той винаги е непобедим. Както всяка фантазия, така и страховата, няма граница. Може до безкрай да вихрите лош след лош сценарий. Единственото нещо, което ограничава тази безграничност на страха, е реалността.

Реалността, фактите са нещо, което ограничава спиралата на страха.

Какво можете да направите, за да имате повече факти?

Намерете си лекар, на когото имате доверие. Ако  вие нямате доверие на лекаря си, ако вие не считате, че той е подходящият човек, подсъзнателно правите пакости.

Разговаряйте с хора, които са го минали. Те ще ви дадат верни направления за симптомите, които изпитвате, ще обмените опит, ще ви дадат кураж. Не се срамувайте от това, че сте болен и ви е страх. Всички ги е страх!

Не подценявайте промяната на здравословното си състояние. Ако се влошавате, обадете се на лекаря си или потърсете помощ, не си казвайте,че ще мине. Заболяването се развива бързо и не търпи подценяване.

Няма и защо да “дебнете” дали се влошавате. Показателите са ясни, информирайте се (температура, задух, сърцебиене, тежест в гърдите).

Човек е длъжен първо да обгрижи физическите параметри на заболяването. Така една част от страха за живота, вашият или на близките ви, ще бъде овладян.

Друга част, която е необходимо да овладеете, е емоционалното ви състояние.

Тази болест и начина, по който беше пропагандирана, вся огромен, клетъчен, подсъзнателен страх.

Ако се разболеете, този страх ще излезе наяве. Това е страхът за живота ви! Това е страхът от загуба на близки хора! Може би двата най-основно страха в психологията. Не забравяйте, всички малко или  много ги е страх.

Какво да направите със страха от смъртта?

Направете си фокус

Ако ви е е страх, че ще умрете. Това е вашият страх. При тази болест, много голяма част от хората оцеляват! Много хора болни от рак, сърдечно- и  белодробно болни се справят с болестта. Със сигурност в обкръжението има поне двама човека, които са го прекарали с усложнения и са оцелели, поне двама с придружаващи  заболявания, които са се справили. Говорете с тях. Гледайте тези примери.

Обградете се с близки 

Хора, с които можете да поговорите, дори по-телефона. Подкрепата е важна.

В следващото видео подробно съм описала, методите за работа със страха. Дала съм и инструкции как да прилагате: дихателни техники, работа с тревожни мисли, начини за релаксация по време на болестта.

Ако продължавате да се страхувате, че ще умрете.

Приемете, че можете да направите всичко, което зависи от вас, ще се грижите по най-добрият начин, но не сте по-голям от Бог. Съгласете се, че един ден ще умрете. Приемете, че има писано има и свободна воля. И от вас зависи единствено свободната ви воля. Просто се съсредоточете на нея!

Ако ви е страх, че ще загубите близките си.

Вие отново нямате власт! Това рано или късно ще се случи! Имате власт единствено над обичта и това, което можете да дадете от себе си. Дори нямате власт над това, какво получавате или как се приема обичта ви. Имате власт единствено над собственото си обичане и даване!

Лекуване на болестта на духовно ниво (промяна на начина на живот, урокът на болестта). Това е психологическа работа, която ще подпомогне самото оздравяване. Цял дял от психотерапията, психосоматиката се занимава с връзката на психика и тяло. Този дял изследва подробно как големите натрупвания на вредни психични програми, водят до физически заболявания. И как психичното облекчаване, подпомага и физическото възстановяване.

За да си помогнете е необходимо е да знаете, че когато идва болестта, тя никога не идва случайно. “Чумата гази, там където нещо трябва да погори, да се разкрие истината и да се промени.”  Така казват старите хора, преживяли пандемии. Това е било във времена, в които човек е нямало начин да скрие собствената си отговорност за това как живее, зад факта дали пие аспирин или не.
Защото ако ежедневно не живееш добре, болестта неминуемо идва. Тя има смисълът. Разкрива, болестните ви  места на физическо и психическо ниво, за да ги излекувате.

Гледайки по този начин, вероятността да започнете да се грижите по-любящо и по-отговорно за себе си, нараства. А с това и шансовете ви за справяне нарастват.

Не случайно Змията е символ на лечението (Коварство, болест, мъдрост, безпристрасността на живота и смъртта, истината).

Е, човеко, който си болен,  как живееш? Харесваш ли начина си на живот? Коя е болестта на живота ти?

Какво усещаш посредством болестта, което не си си позволявал да признаеш преди?

Кой застана до теб?

Самотата тежи ли ти?

А може би беше твърде ангажиран?

Не виждаше най-близките си?

Кое е твоето изкупление? (изкупление, за мен е осъзнаване)

Ще ти предложа някои методи за да разбереш, какъв смисъл има твоето боледуване и какво иска да те научи.

Болестта атакува определени органи. Тези органи са и психични структури. Лесно можеш да разбереш какво не е наред в живота ти, ако погледнеш какво е ” ударено”.

Бял дроб- форма”Дървото на живота”. Това е жизнената ти сила. Как и за какво ти служи жизнената сила? Ако е само за работа и реализация, замисли се добре. Тя трябва да служи за любов и за живот. В главна симбиоза със “сърцето”, захранвайки всички органи с кислород (сабтурацията ти). Тя трябва да снабдява всяка област на живота ти (всички органи). Без подценяване на области, без излишни фокуси.

Сърце- Любовта. Какво място в живота ти заема любовта? Ти отваряш ли сърцето си  за нея или те е страх? “Кръвоснабдяваш ли”? = Живееш ли с истините на сърцето си?. Обидено ли е сърцето ти, наранено? Има ли нужда да го очистиш от стари спомени, травми, болки? Когато има негативни чувства, стари обиди в сърцето, то се възпалява.

Работата със сърдечната болка, винаги минава през прошката. Прошката към себе си и към другите, оттича натрупаната обида от сърцето.Освобождава го.

Подробно съм обяснила,как се работи с прошката в клипа:

Кръв – кръвта е символ на истината, баланса и хармонията вътре в нас. Тя е ” Правилното количество на съставките”. Задай си въпроси: Как се храниш? Какво изключваш, кое е в повече? Кои са вредните ти навици? Какво е хармонията за теб? Kои са “съставките”, които трябва да регулираш?

За подробни тълкувания можете да погледнете две книги: “Болестта като път”, “Вашето тяло говори”.

Друг начин за разпознаване на житейският урок:

В каква ситуация ви постави корона вируса?

Всичко, което ви беше много дискомфортно е ваш урок! Проумейте го със сърцето си?

Повечето хора преживяват болестта сами? (Защото масово се борим със самотата на егоцентричното време, в което живеем)

Други са затворени с болните си близки (понякога трябва да осъзнаете аспекти от взаимоотношенията си с тези близки)

Трети, откачат от идеята, че са безпомощни (не е ли време, да пуснете слабостта, безучастието, отпускането в живота си)

Всеки има свой урок. Сърцето ви много добре знае кой е той. Само му позволете да чувства и да говори. Ще ви го разкаже с детайли.

Практиците, хората които работят много над себе си, знаят, че когато човек разреши и трите нива на болестта, тя си е тръгнала. Това е така с много по-смъртоносни и тежки заболявания от Корона вируса. Това е така и с Корона вируса.

Имате 14 (а и много повече), добро време за осъзнаване и оздравяване!

Ресурси:

Начини и методи за преборване на страха:

Начини за работа с прошката:

Книги: “Болестта като път”, “Твоето тяло говори”.
За повече информация се свържи с мен или ми пиши.
Ще се радвам да ти бъда полезна!

Последни статии

divider

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Сигурно няма човек, който поне веднъж в живота си да не е преживявал паническа атака. Нека разберем какво е паник атака и какви са нейните симптоми. Какви са симптомите на паническата атака? Симптомите на паническата атака се изразява в поява на: силно сърцебиене...

повече информация