info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Защо преяждаме?

Булимия и хиперфагия

В тази статия искам да се спра на най-честите причини, поради които човек преяжда.

Преяждане от нередовно хранене

„Нищо не хапвам цял ден, а все съм пълен/а”

На всеки му се случва да чува това десетки пъти. Обикновено невярваме, че тези хора гладуват. Истината е обаче,че това може да е вярно.Ако нашето тяло не приема нужните му калории на ден, то задвижва системата за оцеляване: забавя метаболизма, намаляваме активността си (умаряме се по-бързо);а когато си позволим хранене, някак несъзнателно изяждаме много повече отколкото ако сме се хранили през деня.

Това е така тъй като тялото ни е под стрес и гледа да се презапаси – откъде да знае какво мъчение сте му измислили за утре. Така ръцете ви вървят преди мозъка  да може да осъзнае какво се случва и докато готвите, вие сте си хапнали нещо то хладилника, изяли сте една сладка от подноса на шкафа, опитали сте от яденето, хапнали сте си домат и краставичка, които режете за салата и т.н. и в един момент се оказва, че сте консумирали двойно повече, отколкото си мислите. На всичкото отгоре организмът е забавил обмяната на веществата и рязко ви се доспива.

Изходът: Вашият организъм има нужда от регулярно подаване на „гориво”-храна. Тя го поддържа жив и жизнеспособен. Регулярното хранене – 5 пъти дневно, прави така, че метаболизмът ви да е бърз, тялото спокойно да изразходва енергията, да не търси начини”чрез несъзнателно похапване” да си наваксва. Така че, колкото да не ви се вярва ядейки равномерно можете да отслабнете, а гладувайки да напълнеете.

Преяждане поради лоши хранителни навици в дома

Ние биваме възпитавани как да се храним. Нима ако в къщи постоянно се хранят с месо,ние ще развием любов към зеленчуците? Много често лошите хранителни навици в дома ни са източник на здравословни проблеми и проблеми с теглото. Прекомерна употреба на месо, прекаляване със сладко, пържено- това е все култура на хранене, която ние изграждаме в домовете си. Ако тя е нездравословна, то всички в семейството страдат. За да сме здрави, ние и семейството ни, е необходимо да  преразгледаме хранителните си навици.

Преяждане от скука

„Седя в къщи, готвя и ям” .  „Мразя неделята, защото главата ми е все в хладилника”

Това е така нареченото преяждане от скука. Хапването развеселява, доставя удоволствие. Много хора поради липса на алтернатива така се и веселят. Кексче, печени чушчици, някоя вкусна манджичка. Да хапна от това, после и от онова. Всъщност в случая храната е заместител. Ако попиташ тези хора как биха искали да прекарат неделята си,те няма да ви кажат : ”ядейки”.

Най-вероятно ще си представят други забавления, но поради някаква причина, ще заявят че тези нужди не могат да бъдат задоволени и заради това живота им или деня им преминават между телевизора и хладилника.

Изхода: Спрете с оправданията. Има милиони начина да прекарате свободното си време. Излезте с приятели, карайте колело, поиграйте с децата или направете това, което си представяте, че ще ви направи щастливи. Ако това е невъзможно, измислете заместително преживяване, което не е свързано с храната, но което пак ви носи удоволствие.

Преяждане от безлюбовие

Любовта е чувството, което в най-голяма степен ни кара да сме щастливи. Когато обичаме мозъкът ни произвежда огромно количество ендорфини и ние летим в небесата. Влюбените, често са пълни с енергия( дори да спят малко и да ядат малко). Любовта е толкова енергетизиращо и питаещо чувство, че  може да се превърне в основен източник на удоволствие и енергия.

Какво се случва обаче ако дълго време останем без любов. Това чувство е толкова нужно, че често казват, че то е условие човек да се чувства жив. Та повечето хора,когато не са обичани и не обичат, започват да заместват любовта с други удоволствени изживявания. Някой я заместват с неспирен купон с приятели,  други-гонейки постоянни успехи в работата и опиянявайки се от победите, трети правейки безразборен секс и изживявайки мимолетни удоволствия и т.н.

Любовта има всестранни заместители, които обаче нашето сърце знае че не са достатъчни…Но…са по-добре от нищо. Храната също е заместител на любовта, особено сладкото. Какво прави съпругата, която отдавна не е забелязвана от мъжа си- хапва някоя пастичка или тортичка и усеща макар и за кратко сладостта на живота. Същото сполетява и други,които твърдят, че без шоколад не могат и т.н.

Изход: Любовта няма дълготраен заместител. Нашето сърце знае какво му е нужно. Любовта е навсякъде около нас, стига да я допуснем до нас.

Преяждане от болка и гняв

Гневът е мног силно чувство, но под гневът винаги се крие болката.Тя е първоизточника му. Както казах храната е източник на ендорфини. Ендорфините имат и едно друго свойство успокояват болката. Така , че хората които постоянно задържат гнева си, тези които преживяват любовна мъка и преяждат, го правят заради това. Храната ги успокоява, поне за малко.

Изход: Не търсете начини да утешите болката и гнева. Научете се да ги изразявате, да ги споделяте.Когато се научитеная това , ще усетите и подкрепа.Ще усетите и че ви е олекнало и няма да имате нужда от „усмирително” или  “болкоуспокоително”  похапване.

Преяждане от  стрес

Това е може би най-малко разискваната причина. Когато сме под стрес, ние сме тревожни. Тревожността е състояние, в което ни е нужно успокоение.Често храната се превръща в такова, разбира се има и алкохол и наркотици. Но вижте колко безобидно звучи : просто хапнах повечко. Затова и храната е често употребявано успокоително в състояния на стрес.

Когато сме под стрес организма изразходва, много енергия- в преразход е, имаме нужда и от повече храна. Възможно е и да не спите добре.Когато човек не спи ,не може да почива.Организма не може да се възстанови и възобнови енергията си. Затова понякога преяждаме за да компенсираме недостига.

Има хора,които и отслабват прекомерно от стрес. Те в повечето случаи пък направо забравят за храненето.Това е също проблем.

Преумората  е малко разисквана причина

Липсата на почивка, кара организма да търси други източници на енергия. При  хора, които са поели повече отколкото могат да носят и са изтощени,  организмът мисли така:  ” Трябва да се запася, трябва да стана още по-широк, голям, за да издържа на натоварването”. Така повечето жени и мъже качват съвсем несъзнателно  и повече килограми.

Още по-страшно е, че преуморения човек често решава да свали килограми чрез спорт. Това още повече изтощава организма и той още повече се презапасява. Така всички диети и спорт програми се оказват безуспешни.

Ако случаят ви е такъв, вие имате нужда от почивка.От разтоварване на отговорностите. Тогава и организма ви ще почне да се разтоварва от излишните килограми.

Преяждането може да е заради хранителните навици, но често е и по психологични причини. Виждате как храната може да се употребява за да компенсира, невъзможността ни да се справим с проблемите си или да удовлетворим нуждите си. Затова когато започвате поредната диета,попитайте се защо преяждате и знайте, че за да промените формите на тялото си трайно, често ще ви се налага и да се справите с истинските причини поради, които наддавате килограми.

Последни статии

divider

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Какво е емоционално преяждане и как се лекува? Хиперфагия

Храната е източник на ендорфини, вещества, които ни карат да се чувстваме щастливи. В този смисъл, системното преяждане може да се превърне в тип зависимост - хиперфагия. Както всеки тип зависимост, степента на влияние върху личността и живота, се измерва по-това кои...

повече информация
Лечение на булимия

Лечение на булимия

В лечението на булимия влизат основните елементи от лечението на хранителни разстройства: Медицинско проследяване на пациента по време на лечение на заболяването При Лечението на булимия от съществено значение е поддържането на електролитния баланс и избягването на...

повече информация
Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Причини за булимия. Защо се разболяваме?

Булимия е тежко психично заболяване от групата на хранителните разстройства. Най-вече заболяват момичета, но се среща и при момчетата. Най-характеранта разлика с другите хранителни разстройства е очистващите дейности след хранене, предимно повръщане. Стартът на това...

повече информация