info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

вс. Всичко за семейството. Воайорството и ексхибиционизмът

Медии

Психоложката Галя Мутафова обяснява, че любопитството и стремежът човек да се представи в добра светлина са инстинктивно заложени. Прекрачването на определена граница обаче говори за комплексираност

вс. Всичко за семейството. Воайорството и ексхибиционизмът вървят ръка за ръка

Нормално е човек да се интересува от онова, което се случва около него. Инстинктът за информираност е природно заложен у нас, той е част от инстинкта за оцеляване. Когато внимателно наблюдаваме околните, знаем откъде би могла да дойде евентуална опасност”, обяснява психоложката Галя Мутафова от Института за взаимоотношенията между мъжа и жената. Тя допълва, че в най-древни времена единственото средство за масова информация било здравословното клюкарстване. Обсъждайки съседите си, хората научавали кой какви качества и недостатъци притежава, с какво би могъл да им помогне и с какво – да им попречи.

Стремежът човек да се показва във възможно най-добра светлина също е природно заложен, казва специалистката. Той е свързан с инстинкта за размножаване, както и с желанието за себеутвърждаване и лидерство.

“Прекрачат ли се обаче определени граници на любопитството и саморекламата, това е признак, че личността е комплексирана – твърди Галя Мутафова. – Тя се стреми да компенсира своята липса на самочувствие с “храна”, която получава отвън. Явлението има две на пръв поглед противоположни проявления, които обаче вървят ръка за ръка – воайорството и ексхибиционизма.”

Когато естественото любопитство стане твърде голямо, то прераства във воайорство – нездравословен интерес към чуждите тела, мисли и постъпки. В днешно време то е все по-разпространено. Показателно за това е нарастващото количество потребители на фейсбук, както и впечатляващите рейтинги на риалити формати от типа на “Вип Брадър”. “Воайори стават хората, чието всекидневие е скучно. Колкото повече е затънал в рутината човек, толкова по-склонен е да се задълбочава върху наблюдаването и обсъждането на чуждия живот. Той мечтае да оцвети съществуванието си, като внесе разнообразие в него отвън – чрез историите, които вижда по телевизията например”, казва Галя Мутафова.

При ексхибиционизма естественото желание на човека да се представи добре пред околните прераства в патологична нужда от привличане на техния интерес. “Тези личности постоянно имат нужда да се оглеждат в чуждите очи, да консумират чуждото възхищение, те буквално са колекционери на внимание. За да се приемат поне донякъде, трябва непрестанно да си доказват, че околните ги харесват. При това от тази болест страдат не само звездите, но и обикновени жени и мъже”, казва специалистката.

Галя Мутафова смята, че “Вип Брадър” се радва на висок рейтинг, защото е идеално поле за среща между воайори и ексхибиционисти. Едните гледат, другите хранят въображението им със своите думи, постъпки и външен вид. 

“Това общуване чрез синия екран обаче не би могло да доведе до нищо добро – завършва Галя Мутафова. – След края на предаването нито воайорите ще променят  живота си, нито ексхибиционистите ще придобият по-високо самочувствие. Пътят към самоутвърждаването е съвсем друг – не като надничаш в чуждия живот или като се показваш пред всички, а като се приемеш такъв, какъвто си, с всичките си качества и недостатъци.”

ДЕСИСЛАВА МИТОВА

Последни статии

divider

Преяждане. През какво преминахме със Снежи?

Преяждане. През какво преминахме със Снежи?

Снежи е дете на 11 години, а тежи 85 кг. Когато се запознах с нея видях затворено и тъжно дете. Страдаше от системно преяждане. Странеше от връстниците си, беше подигравана, затворена, не и се правеше нищо, а утешението беше храната. Преяждането за Снежи беше станало...

повече информация
BTV „Преди обед“. Галя Мутафова в проект „Промени се“

BTV „Преди обед“. Галя Мутафова в проект „Промени се“

В проекта ”Промени се” в предаването ”Преди обед” този път имаха различна цел. За пръв път обект на внимание щеше да бъде дете. Идеята беше да се помогне на Снежи на 11г. да придобие здравословни навици на храненене и двигателна активност, да възстанови самочувствиета...

повече информация
BTV „Преди обед“. Терапия на дете с наднормени килограми

BTV „Преди обед“. Терапия на дете с наднормени килограми

Имам честа да бъда поканена като психолог в предаването Преди обед. Мисията е следната: Снежи, дете с наднормени килограми и с постоянно преяждане. Снежи ще претърпи пълна промяна. С нея и семейството и работят фитнес треньор, диетолог и аз -психотерапевт. Целта е да...

повече информация