info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Да те е страх от хората. Филм за твърде срамежливите хора

Паника, тревожност, стрес

Статия за основните симптоми на паника и каква е разликата между тях и инфаркт, задушаване, припадане и всичко онова, от което ви е страх

 Когато получите паническа атака, нормално е да имате тежки физически усещания. Всяко от тези усещания предизвиква страхови мисли. Например:

Сърцебиене- „Ще получа инфаркт”

Недостиг на въздух- „Ще се задуша”,  „Ще спра да дишам”

Световъртеж- „Ще припадна”

Чувство за дезорентация и нереалност- „Полудявам!”

Чувство за омекнали крака- „Няма да мога да вървя” или „Ще падна”

В отговор на интензивността на физическите симптоми като цяло-„ Напълно ще загубя контрол над себе си” или „Ще умра”

Щом си кажете, че усещате някоя от горепосочените опасности, веднага усилвате страх си. А вече знаете от статията ”Защо получавате панически атаки”, че повече страх е равно на повече паника. Всички тези твърдения са плод на страха. Нито една от горните мисли не е реална. Нито една от опасностите, които си представяте няма да се случи. Когато получите повече информация, за това какво могат и не могат да причинят паническите атаки ще се убедите в това. А сега нека разгледаме вашите страхове един по един и да видим има ли реална опасност да се сбъднат.

„Ще получа инфаркт” –  Прическата атака  не може да предизвика инфаркт или сърдечна недостатъчност.

Сърцебиенето при паническа атака е много плашещо. Трябва да знаете обаче, че вашето сърцето е изградено от изключително здрави мускулни влакна, които могат да издържат много повече натоварване отколкото си мислите. Според Клеър Уийкс здравото сърце може да бие с 200 удъра в минута дни наред, дори седмици, без да се увреди. „А дали сърцето ми е здраво?” Когато има функционални нарушения на сърцето, ЕКГ апарата ги отчита. Ако имате реален физически проблем със сърцето, лекарите ще го видят. При паническите атаки може да усещате прескачане на удър, но това не е аритмия. Можете да усещате силно ускорен пулс, но това не е болест на сърцето. Всичко това са страхови реакции и реакции на стрес, които нашият организъм естествено възпроизвежда, когато усещаме опасност. Ако желаете можете да накарате лекаря ви да изследва сърцето ви. При паническа атака единствения показател, който ще се измени е увеличения пулс.

„Усещам болка в гръдната област. Сърцето ми думка, прескача, излиза от ритъм. Мисля, че ще получа инфаркт”

Това, което различава всички ваши усещания от опасността да получите инфаркт е следното: Ако при паническа атака станете и походите малко (5 минути) из стаята , симптомите ви ще намалеят, ако лежите и бездействате-  те ще се увеличат. Ако в прединфарктно състояние станете и походите, веднага ще усетите, че на сърцето ви му става още по- зле. Напротив, когато лежите, на сърцето му олеква.

Още… Болката в прединфарктно състояние е в средата на гърдите, не отляво. Усеща се също натиск. Те са постоянни. Не преминават ако се раздвижите или подишате с корем по-дълбоко.

Още… При инфаркт силната болката е основния симптом. При паническа атака основното е думкане на сърцето, пропуск на удър, понякога излизане и пак влизане в ритъм. Така, че нямате никакво основание да асоциирате паническата атака с инфаркт. Пристъпите на паника не са опасни за сърцето.

Паническата атака няма да доведе до задушаване или спиране на дишането

Нормално е по време на пристъп на паника да усещате как гърдите ви се стягат и дишането ви става ограничено. Това може да предизвика внезапен страх, че ще се задушите. Когато сте под стрес мускулите на врата и гърдите се стягат, с което се намалява дихателния капацитете. На това се дължи и затрудненото ви дишане, а не на проблеми с белия дроб или с дихателните пътища. Мозъкът ви има вроден рефлекс, който накрая ще ви принуди да дишате ако не получавате достатъчно кислород. Ако не вярвате пробвайте да задържите дъха си една минута и вижте какво ще се случи.Автоматично ще отворите уста и ще поемете въздух дълго преди да стигнете до точката, в която можете да припаднете от липса на кислород. Накратко, колкото и неприятно да е, усещането за задушаване по време на паника не е опасно.

Паническата атака няма да ви накара да припаднете

Замайването, което усещате по време на паническата атака, може да породи страха, че ще припаднете. Всъщност притокът на кръв към мозъка ви леко се ограничава ,тъй като дишате твърде бързо. Това не е опасно и може да премине ако дишате бавно през носа, коремно в рамките на пет минути. (Вижте техниката за справяне със замайването тук). Ще от полза също да се разходите навън при първа възможност. Оставете замайването да се усилва и спада без да се борите с него. Тъй като в същото време сърцето ви бие твърде бързо и усилва кръвопотока към мозъка, няма никаква вероятност да припаднете.

Пaническата атака няма да доведе до загуба на равновесие

Понякога можете да усещате силен световъртеж по време на паника. Възможно е напрежението да въздейства на системата от  полукръгли канали, намиращи се във вътрешното ви ухо, която регулира равновесието. За няколко мига може да ви се завие свят или да ви се струва ,че нещата около вас се въртят. Това усещане неизменно отминава и е малко вероятно да е толкова силно,че да доведе до загуба на равновесие. Ако усетите ,че световъртежът продължава повече от няколко секунди, консултирайте се с лекар отоларинголог, за да провери за алергични реакции, инфекции и други нарушения на вътрешното ухо.

Няма  да паднете, когато усещате „омекване на краката” при паническа атака

При пристъп на паника се отделя голямо количество адреналин.Той средоточава кръвта в мускулите на краката ви и пави така ,че циркулацията в целия крак да не е добра.От там може да усещате слабост и страхът, че можете няма да можете да вървите. Това усещане, е само усещане.Краката ви остават точно толкова сини колкото и преди пристъпа на паника.т.е. могат да ви „носят” точно толкова добре. Просто оставете усещането за треперене и слабост да отмине, а после ги оставете да ви отведат там, където искате.

Няма да полудеете при паническа атака

При паническа атака имаме намален приток на кръв към мозъка. Той се дължи на ускореното дишане. Поради този намален приток вие можете да усещате чувство на дезориентация и нереалност, което може да ви изплаши. Ако се появи такова чувство ,просто си припомненете,че то се дължи на леко занижената артериална циркулация в мозъка ви в момента и няма нищо общо с полудяването.Тя бързо се възстановява ,когато се възстанови дишането. Добре е да знаете още ,че хората не полудяват спонтанно и изведнъж. Психическите разстройства, които хората определят като „лудост”, като шизофренията и обсесивно –компулсивното разстройство се развиват с години и не възникват от пристъп на паника. Никой не е започнал да халюцинира или да чува гласове от паническа атака, освен в случаи ,когато тя причинена от вземането на халюциногенни наркотици и вещества като ЛСД, свръхдоза кокаин или трева. Така, ако не сте взели горепосочените наркотици,пристъпа на паника няма как да ви доведе до полудяване.

Няма да загубите контрол над себе си в резултат на паниката

Поради силните физически усещания, може да имате чувството ,че ще загубите контрол на тялото си. Но какво означава това, да започнете да правите не контролируеми движения, да се парализирате или да изпаднете в безсъзнание? Спомнете си за примера с тигъра в джунглата. Единствената  цел на паническата атака е реакцията „бий се или бягай”, т.е. единствената възможност е просто  да избягате от ситуацията, както и често се случва. Още…Реакцията „бий се или бягай” е целенасочена, фокусирана, няма как да ви доведе до неконтролируеми действия. След като вече разбрахте, от статията „Защо получавате панически атаки”, кой е основния виновник за това. Сега е важно да преминете към втора стъпка , а именно: разбирането ,че симптомите, които са толкова неприятни, всъщност не представляват никаква заплаха за здравето ви. Ако си повтаряте това или постоянно четете тази статия, за да си напомните, най-вероятно ще престанете да се страхувате от паническите атаки. По този начин ще ги намалите чувствително.

Успех!

С обич,

Галя

Последни статии

divider

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Сигурно няма човек, който поне веднъж в живота си да не е преживявал паническа атака. Нека разберем какво е паник атака и какви са нейните симптоми. Какви са симптомите на паническата атака? Симптомите на паническата атака се изразява в поява на: силно сърцебиене...

повече информация