info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Съвети за родители и близки на хора с хранителни разстройства

Помощ за близките на болните

Общо

Сигурно се тревожите много от това, което се случва. Разбирам ви, но паниката само ще влоши нещата.

 • Информирайте се! Прочетете повече за хранителните разстройства, опитайте се да разберете спецификата на тези заболявания. В секция полезни сайтове ще бъдат публикувани сайтове с полезна информация.
 • Не обвинявайте! Анорексия, булимия и хиперфагия не са глезотия! Не са безволие! Това са заболявания със сериозна тежест, засягащи всички области на живот на детето ви. Това, което е необходимо е лечение.
 • Не мислете, че със  съвети и с опити за нормализиране на хранителния режим , нещата ще се оправят.
 • Не търсете „възпитателни мерки”, за да прояде детето. Това не е проблем на възпитание.
 • Опитайте се да говорите с детето си. Говорeте за това как се чувства, какво изпитва. Чуйте го!
 • Опитайте се да го подкрепите, ако усетите, че то иска да разреши проблема. Направете го с любов. Без упреци, караници, обвинения или поучения.
 • Опитайте се и да бъдете емоционално до него. Няма нужда да го поучавате, най –вероятно то няма да иска да чуе и една дума.
 • Опитайте се да не говорите само за храна (Яде ли? Какво Яде? Колко?)

Децата ,страдащи от хранителни разстройства, не искат да им се говори за нея. По- скоро говорете за страховете, които изпитва, как се чувства по отношение на храната.

 • Ако постигнете комуникативност и усетите готовност у детето си  за търсене на помощ, потърсете специалист. Въвлечете и детето в избора, за да не се почувства случващото се като натрапено.
 • Ако имате нужда от помощ, потърсете специалист за себе си, който да Ви подкрепи като родител.
 • Ако то се противи, казва ви, че не го интересува, не налагайте мнението си, споделяйте чувствата си, тревогите си, притесненията си, просто като човек, бъдете искрени. Ако не можете да разберете, кажете „Не разбирам ,обясни ми?”. Ако ви е обидно, споделете. Ако ви е притеснено – пак. Бъдете искрени. Така и то ще се отвори към вас.
 • Ако има твърде враждебно отношение към вас, последвайте собствения си инстинкт. Вие  също имате право да се защитите.
 • Да подкрепяте не означава да се поддавате на манипулации. Проявете разбиране към болката, която изпитва момичето или момчето, но ако поведението им ви засяга дълбоко, струва ви се нерационално не се правете, че всичко е наред. Важно е да изразите това ,което мислите, но с разбиране и без обвинения.

Важно:  Запомнете, че вие като родител можете да дадете само обич. Вие не можете да се справите с този проблем, нито да го забраните, нито да молите детето да не ви тревожи . Вашата цел трябва да е как да улесните процеса на осъзнаване,  че е нужно лечение.  Това се прави с  обич, с решителност и без обвинения. Ако имате нужда да се консултирате – направете го.

Това не означава, че вие сте болен. Това е подкрепа, за да можете да намерите вход към детето си.

Последни статии

divider

Когато детето ви казва „Искам да умра“

Когато детето ви казва „Искам да умра“

При какви обстоятелства децата с хранителни разтройства, казват че искат да умрат Два са вариантите, децата с анорексия, булимия или емоционално преяждане да изричат тези думи. Първият вариант е от гняв Анорексия, булимия и преяждане са дълговременни проблеми. Заедно...

повече информация
Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Искате да разберете защо детето Ви се страхува от храната? Това е често срещано неразбиране. Звучи нелогично, страх, че от едно малко парче краставица ще напълнее. Всичко, което се случва с детето изглежда нелогично. Страх го е от най-малката хапка, решава да спортува...

повече информация
Най-важният съвет, ако детето Ви има хранително разстройство

Най-важният съвет, ако детето Ви има хранително разстройство

Пътят на лечение на хранителните разстройства при децата е дълъг, труден и с много обрати. Този клип е посветен на Вас - родители. Ще споделя кое е най-важното нещо, за да вървите с детето си към подобрението и излекуването. Възможни са много препятствия. В начлото...

повече информация