info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Психотерапия при панически атаки

Паника, тревожност, стрес

Медикаментозно лечение на панически атаки

Медикаментозното лечение с антидепресанти, транквиланти, а понякога и с невролептици следва да се прилага ако паническите атаки са много чести и афектират сериозно живота на пациента. Т.е. ако човек не е способен да върши задълженията си, да ходи на работа, да спи или паническите атаки са твърде чести, с висок интензитет. В тези случаи лечението с медикаменти се предписва от психиатър и се следи от него.

Основна грешка, която се допуска в България, е че медикаментозното лечение не се придружава от психотерапевтично. Така паническите атаки биват успокоени , но причините за появата им, начина на живот на пациента, неговият начин на мислене, стреса- всичко остава по старому. В момента, в който се пациентите спрат медикаментите, всички тези причинители са налице и паническите атаки се завръщат с нова сила.

За да се избегне този момент лечението на тревожността трябва да бъде построено правилно. След като паническите атаки са успокоени медикаментозно, човек трябва да започне да работи с причините, поради които са се появили. Така ще се предотврати тяхното завръщане след спирането на медикаментозното лечение.

Психотерапията е важна част от лечението на паническото разстройство

Всяко едно разстройство на психиката е причинено от натрупани проблеми за разрешаване. Тези проблеми произвеждат напрежение. Идва момент, в който нашата психика не може да поема всичкото натоварване, на което сме я подложили и се разболява.

Така работи всяка една система в организма ни.

Ще приведа пример. Да си представим, че ви боли кръста. Боли ви така, че сутрин трудно се изправяте, сковани сте и не можете да си вършите работата ползотворно.

Разбира се отивате на лекар. Лекарят най-вероятно ви изписва болкоуспокояващи и противовъзпалителни, а също и физиотерапия, която да подпомогне оздравяването.

Добрият лекар обаче ще се поинтересува защо ви боли кръста и ще ви разпита. Ще установи, че вдигате тежко например, че имате нужда да почивате повече, че тренирате неправилно и ще ви предпише режим на живот. Такъв, който да облекчава травмираното място и да не позволява на организма да се разруши още повече. Ще ви научи да разпределяте тежестта равномерно, когато вдигате, ще ви покаже упражнения, за загряване преди да тръгнете да тренирате и т.н. Ето такова лечение би било дълготрайно, защото се лекува и болката, но се отстраняват и причините за болката.

Същото е и с нашата психика. Получавате панически атаки. Отивате при психиатър. Изписват ви антидепресанти и успокоителни. Но ако не се третират причините, които предизвикват паническите атаки, то вашето лечение е непълно и временно.

А психотерапията прави точно това. Работи  с първопричините за вашите тревожни състояния. Така, че в утрешния ден те да са ди напълно под контрол и да не се разболявате и до увреждате.

Причини за паническите атаки

Страхът, че нямаме контрол над състоянието – безпомощни сте като малко дете и нищо не можете да направите. Тялото просто не слуша. Страхът от самата паническа атака, предизвиква още по-големи кризи.

Стрес– Основен причинител. Много работа- малко почивка. Натрупване на много негативни събития. Дългогодишно изтощение на психиката. Натрупване на напрежения от различни проблеми, които нямат решения.

Вашият характер– Хора, които поемат много отговорности. Поставят нуждите на другите пред своите. Не споделят тежките си емоции, за да не натоварват другите. Смятат, че сами могат да се справят с всичко. Уязвима са и тези, които нямат подкрепа в живота и имат чувството, че и да искат да се облегнат на някого няма на кого. Хора, които са се роботизирали за да издържат и отдавна са престанали да следват нуждите си и да усещат какво искат.

Липса на близост, сигурност, взаимност в живота ви – обикновено това създава огромна тревога. Ако се разболеете- няма кой, ако обеднеете –няма кой. Налага ви се да сте вечно силни, но и вие не издържате.

Желание за успех, водене на битки, които не са ни по-мяра – Чувствате, че ако успеете ще сте щастлив. Само, че това, което сте захванали ви убива. Или поне начина, по който сте го захванали, ви убива.

Подтискане на много силни емоции, които намират излаз в паническите атаки

Тъга, разочарование, силен гняв.

Начин на психотреапевтична работа с паническите атаки

Първа стъпка

Справяне със страха от тях и обучаване на клиента как да ги намаля и да ги неутрализира

Има много способи и методи, чрез които можете да разтоварите напрежението, пораждащо паническа атака. В началото терапевта обучава клиента си на тези методи, така че той да започне да контролира и управлява състоянието си. Така се преодолява страха от паническите атаките. Вие вече ще знаете как да се справяте с тях.

Втора стъпка

Откриване на причините, поради които паническите атаките се появяват и работа с тях

Това се изработва постепенно, така че да не рухне живота на човека, който вече е съграден. Но и да се направят нужните  „размествания” , които да облекчат стреса.

Трета стъпка

Обучение на клиента да разтоварва- отговорности, емоции, чувства.

Психотерапията е наистина важно условие за дълготрайното преодоляване на панически атаките и всички тревожни разстройства.

Панически атаки може да има при редица заболявания. Моля проверете!

Задължително е преди да си поставите диагноза панически атаки и висока тревожност да проверите:

Щитовидна железа и нейните хормони. Хормоналният дисбаланс на щитовидната железа, често дава висока тревожност. Колкото и малки да са отклоненията, те водят до повишаване на тревожността. Ако нивата нямат сериозни отклонения, препоръчвам ви да подсилите железата с билколечение или с хранителни добавки, които да изчистят възпаленията и да я подхранят с нужните микроелементи.

Пролапс на митрална клапа, често дава сърцебиене или излизане от ритъм. Ако това е единственият ви симптом, проверете!

Проблеми със средното ухо могат да доведат до световъртеж. Отново проверете, ако това е единственият симптом.

Задъхване може да се предизвика от алергия или чувствителни дихателни пътища.

Критическата възраст при мъжете и жените също е съпроводен понякога с висока тревожност. Проверете половите хормони.

Висок кортизол е нещо, което няма как да не ви предизвика панически атаки. Даже това се счита като основен причинител и паралелно с лечението на паническите атаки е редно да вземете мерки за режим на живот, който да понижава секрецията на кортизола.

Липса на витамини от група Б, особено Б12. Ако имате тези липси вашата нервна система е недохранена и страда. Паническите атаки ще се появяват като сигнал. И лесно могат да бъдат намалени чрез вдигане на нивата на тази група витамини,

Общ недостиг на микроелементи. Имайте предвид, че нервната система се нуждае не само от Б витамини, а и от много други микроелементи, когато те не достигат- тя гладува. При продължителен глад се появяват симптоми като тревожност, страхове, ниска устойчивост на стрес, разсеяност, забравяне, хиперактивност. Това са все симптоми на ДЕФИЦЕТИ НА ВЕЩЕСТВА!

Синергично хранене на нервната система и тревожност

Тъй като паническите атаки са проблем на вегетативната нервна система, то вие трябва да се погрижите за нея не само с правилно мислене, а и с правилен режим на сън, работа-почивка и добрият прием на микроелементи, които да подсигуряват всички вещества, които да хранят пълноценно нервната система в абсолютен баланс.

Билко лечение и панически атаки

Прекрасно е билколечението! България е изключително богата на билки, които по-един нежен начин, ще успокоят нервната система, ще я укрепят. Няма да ви направят сънливи и неадекватни и при дълготраен прием ще облекчат всички симптоми. Ако попаднете и на добър билкар, възстановяването ще е пълноценно. Препоръчвам билко лечението при всички случаи на умерено проявление на панически атаки и тревожност.

Паническите атаки изискват цялостно лечение, физикално, медикаментозно, хормонално, ако се налага, психотерапевтично. Ако правилно се ръководи лечението то в много висока степен, човек успява да се справи дълготрайно с проблема.

Умелото съчетание на подходи и средства е това ,което води до дълготрайното разрешение.

Последни статии

divider

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Какво трябва да знаем за паническата атака и можем ли да умрем от нея?

Сигурно няма човек, който поне веднъж в живота си да не е преживявал паническа атака. Нека разберем какво е паник атака и какви са нейните симптоми. Какви са симптомите на паническата атака? Симптомите на паническата атака се изразява в поява на: силно сърцебиене...

повече информация