info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Защо е трудно да излекувате с воля анорексия, булимия или хиперфагия

Помощ за близките на болните

Много често момичетата и момчетата си мислят, че с “воля”, могат да управляват анорексията и булимията си.

Познавам случаи, които все пак прояждат и подържат незастрашаващо живота тегло, чрез воля.

Но не мога да нарека тези хора здрави.

На първо място здрав в хранителните разстройства не означава само проял, а променил отношението към себе си и към тялото си.

В противен случай, недоволството, ниското самочувствие, садистичното отношение към тялото биха могли да доведат до рецидив.

На второ място чрез хранителното разстройство, момичетата и момчетата намират един много нездравословен начин, да удовлетворяват най-базови нужди от: внимание, обич и грижа, от самоуважение, от автономност и респект и т.н.

Човек няма как да се откаже от тези нужди и ако не се намери здравословен начин за удовлетворяването им, съблазанта да се върне обратно в болестта, където все пак “получава” нещо е доста примамлива.

На трето място по време на лечението, човек се научава да се справя с кризисни моменти и да си помага сам. Това е важен елемент, за да не се стига до рецидив.

Именно поради тези причини излекуването не се състои в самоналагането на диети, режими и т.н., то се състои в търсене на други начини, да постигнеш онова, което си постигал чрез болестта.

Последни статии

divider

Когато детето ви казва „Искам да умра“

Когато детето ви казва „Искам да умра“

При какви обстоятелства децата с хранителни разтройства, казват че искат да умрат Два са вариантите, децата с анорексия, булимия или емоционално преяждане да изричат тези думи. Първият вариант е от гняв Анорексия, булимия и преяждане са дълговременни проблеми. Заедно...

повече информация
Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Защо децата с анорексия ги е страх от храната

Искате да разберете защо детето Ви се страхува от храната? Това е често срещано неразбиране. Звучи нелогично, страх, че от едно малко парче краставица ще напълнее. Всичко, което се случва с детето изглежда нелогично. Страх го е от най-малката хапка, решава да спортува...

повече информация
Най-важният съвет, ако детето Ви има хранително разстройство

Най-важният съвет, ако детето Ви има хранително разстройство

Пътят на лечение на хранителните разстройства при децата е дълъг, труден и с много обрати. Този клип е посветен на Вас - родители. Ще споделя кое е най-важното нещо, за да вървите с детето си към подобрението и излекуването. Възможни са много препятствия. В начлото...

повече информация