info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

Какво е анорексия? Видове анорексия

Анорексия

Анорексия нервоза е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло.

Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние.

Какво точно е анорексия?

Анорексия нервоза е психично разстройство.

Това състояние обикновено се развива по време на юношеството или младата зряла възраст и може да персистира за продължителен период от време. Ключова характеристика на анорексията е интензивен и ирационален страх от наддаване на тегло, което води до набор от поведения, насочени към контролиране на приема на храна и телесното тегло.

От анорексия страдат и момчета и момичета, но е по-характерна при нежния пол.
Хората с анорексия често ограничават приема на храна, избягват определени храни или директно гладуват. Обикновено се занимават  и с прекомерна физическа активност, за да отслабнат.

Видове анорексия

Има няколко типа анорексия според действията, до които прибягват страдащите от нея.

Ограничителна анорексия

При ограничителната анорексия се ограничават храни, които се считат за калорийни. Изчисляват се калории, обикновено е придружена от прекомерен спорт или ходене пеша. Крайната цел е изразходване на „всички“ приети калории. Ограничаването на храни е все по-голямо и по-голямо докато не се стигне до гладуване.

Пургативна анорексия нервоза

При пургативната анорексия нервоза, не се стига до пълно гладуване, тъй като се вземат очистителни, които помагат за очистването на храната. Изглеждат отново доста слаби, тъй като приема на храна е отново ограничен.

Орторексия, която се превръща в анорексия

Всичко започва с желание за „здравословно “ хранене – орторексия. Тя е една от причините да се развие анорексия. Все повече и повече храни се изключват като нездравословни, съдържащи вредни елементи и вещества. Накрая менюто е изключително бедно като състав, което води до дефицити в организма, характерни за гладуващ човек.

Вечно диетуващи жени

Обръщам внимание на този тип хранително разстройство, за което малко се говори. Това са жени,които са цял живот са на  различни типове диети и ограничения. Броят калории, спортуват прекомерно, но изглеждат с нормално тегло. Психически обаче никога не се чувстват добре със себе си, с тялото си, с промените, които настъпват във времето.

Заедно с това, многобройните диети, водят до забавяне на метаболизма на организма или метаболитни нарушения.

Етапи на анорексията

Анорексия преминава през различни етапи:

Фиксиране в телосложение и идеята за отслабване

На този етап от анорексията тялото изглежда все още добре, но темата за това „как изглеждам“ е станала основна  Започва детайлно наблюдаване на тялото и желание да промениш всичко, което не харесваш. Мислите са основно за това, как изглеждам. Обикновено се започва със спор и диета, която все още не е толкова рестриктивна. Основен симптом е прекомерната фиксация във формите на тялото.

Рестрикции в храната

Следващия етап в анорексичното заболяване е задълбочаване на рестрикциите. Всичко започва да става все по-алогично като ограничения. Приетата храна намалява, спортът се увеличава. Отслабва се рязко за кратко време. Започва броене на калории. Тялото и мозъка се чувстват хиперактивни. Задейства се стресогенната програма на тялото“ като на война“ и човек се чувства дори по-активен от обикновено. Това състояние дава илюзиорна представа, че детето е добре,бодро, активно,успяващо във всичко. Но  хиперактивността, при намален прием на храна, рано или късно ще доведе до слабост на организма и задълбочаване на проблемите.

Намаляне на енергията, изтощение

При този етап килограмите са много под нормата. Има нужда от доста сън. Наблюдава се физикална „депресия“ от изтощение. Просто това е предпазен клапан на организма, за да се съхрани енергия. Страховете, вината при хранене нарастват много силно и водят до глад.

Лудост, която настъпва от глад на мозъка

Дефицитите в организма правят състоянията непреодолими и ги задълбочават. Всичките страхове, тревожни мисли, обсесии се увеличават и стават непреодолими. При липса на витамини и микроелементи ,които да хранят пълноценно нервната система, тя влошава функционирането си. Страховите преживявания се увеличават( липса на витамини от групата Б), възприятието за тяло става все по-неадекватно, мисленето става шаблонно, фикс идеите нарастват.   Затова е важно още на по-горен етап  на развитие на болестта, да има клетъчно и допълнително хранене , за да може  да се предотврати глада на мозъка и да не се стига до задълбочаване на симптомите!!

Физически проблеми при анорексия

Започват проблемите в органи и системи, поради недостига на вещества. Най-често са свързани с бъбреци, черен дроб, сърце.

Колкото по-рано се пристъпи към лечение на анорексията, толкова е по-голяма вероятността за пълно възстановяване.

Не трябва да се подценява болестта, дори и на първите етапи от развитието и.

Не се колебайте да се свържете с мен за консултация, за терапия и за изготвяне на терапевтичен план за лечение на анорексия!

Последни статии

divider

Какво представлява лечението на анорексия

Какво представлява лечението на анорексия

Лечението на анорексия е изградено от много елементи: Медицинска помощ и лекарствена терапия при анорексия Както опоменах в статията "Анорексия. Физически и психически симптоми на болестта", редица органи и системи заболяват  в следствие от анорексията. Необходимо е...

повече информация
Обществена причина за Анорексия

Обществена причина за Анорексия

Цялата тази нагласена „ Модерност“ е общо взето да създадеш животно с глава на сърна, тяло на пума и паунова опашка!!! Да вложиш милиарди, за да я рекламираш. И да накараш всички, които не изглеждат така, да се чувстват малоценни и да се “Погрижат за себе си”. Дали...

повече информация