info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

От какво зависи дали се харесваме или не

Лични проблеми

Какво означава да имаш позитивен и негативен телесен образ

  • ПРЕДСТАВАТА ЗА ТЯЛОТО Е НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ТИ СМЯТАШ, ЧЕ ИЗГЛЕЖДАШ
  • ДА ИМАШ ПОЗИТИВНА ПРЕДСТАВА ЗА ТЯЛОТО СИ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПРЕЗ ПОВЕЧЕТО ВРЕМЕ СЕ ВИЖДАШ ТОЧНО, ЧЕ СЕ ЧУВСТВАШ ДОБРЕ В ТЯЛОТО СИ И СЕ ЧУВСТВАШ ДОБРЕ С ТОВА КАК ИЗГЛЕЖДАШ.
  • ОБИЧАЙНО Е ДА ИМА НЕЩА, КОИТО И НЕ ХАРЕСВАШ. НЕЗАВИСИМО КОЙ СИ.
  • КРАЙНО НЕГАТИВНАТА ПРЕДСТАВА ЗА ТЯЛОТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА И ЗЛОУПОТРЕБА С КОЗМЕТИЧНИ И ЕСТЕТИЧЕСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ, КАКТО И ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СПОРТ.

Ние всички имаме представа за тялото си. Ние всички имаме чувство, за това как изглеждаме. И имаме идея за това как другите смятат, че изгледаме (друг е въпроса дали реално ги чуваме). Тази представа може да се движи от много позитивна до крайно негативна. Можете да приемате добре едни части на вашето тяло, а други –не, и това е съвсем нормално. Положителната представата за тялото зависи и от това, доколко се чувствате силен, способен, атрактивен и в кондиция.

Понякога е трудно да осъзнаем всички усещания за нашето тяло и за нашата личност. Можете да имате въпроси и дали вашето отношение е нормално или не.

Кое формира представата ни за тялото

Ние не формираме  представата си единствено от нашите възприятия. Хората около нас и нашата култура също имат много силно влияние за това дали харесваме тялото си. Ние получаваме от много малки  позитивни и негативни послания затова как изглеждаме от семейството ни, приятелите. Например ние може да сме развили любов към спорта и усещане че сме силни и можещи, ако родителите ни са споделили с нас собствената си любов към  това. Ако пък те постоянно са ни критикували за начина,  по който изглеждаме, най-вероятно ние сме развили негативна представа за тялото си и не се харесваме. Ако не са признавали постиженията ни, ако постоянно са искали от нас да бъдем по-добри, тогава развиваме не добро усещане за себе си. То изкривява и начина, по,който възприемаме тялото си.

Във формирането на представата за начина, по който изглеждаме участват и медиите. Много от представите ни как трябва да изглежда една жена и един мъж идват от модели, филмови актьори и други известни личности. Тези личности обаче не изглеждат като повечето хора. Примерно теглото на моделите е с 23% по-ниско отколкото на нормално изглеждащата жена. Това което трябва да направим е да се огледаме наоколо – телата в реалния свят са много по-разнообразни и уникални от това което виждаме по медиите.

Представатa за нашето тяло е повлияна и от естествения процес на остаряване и от нашия житейски опит. Ние изпитваме различни чувства, когато видим,  че телата ни се променят. Периоди като менопауза, пубертет са период , които драстично могат да повлияят представата ни за тялото. Ако човек е болен и неспособен, тяхната представа за тялото се променя в негативна посока.

Вашето емоционално състояние отново оказва влияние върху това дали се харесвате. Ако например в любовта не ни върви, то често ние не възприемаме образа ни в огледалото като хубав. Напротив ако ни харесват и ни обичат то и ние се виждаме като хубави. Ако живеем щастливо, харесваме работата си, имаме приятелства, имаме любов, то започваме да харесваме и тялото си. Ако нямаме всички тези неща, най- вероятно виждаме много дефекти.

Какво означава да имаш негативна представа за тялото си

Негативна представа се развива, когато човек чувства, че  неговото тяло  не съответства на идеала наложен от семейство, приятели, медии. Много хора не се харесват, когато съпоставят себе си със стандартите за красота- особено тези налагани от медиите. Тези хора изпитват недоволство, чувства се не красиви и постоянно искат да променят нещо в тялото си. Те не виждат себе си такива кавито са. Дори и да им казват, че са хубави, те не вярват.

Ако имате негативен телесен образ, можете да се чувствате зле, да се срамувате от тялото си. Понякога изпитваме такива чувства временно- това е нормално, но ако това е постоянно, вие можете да имате проблем. Това води до натрапливо спортуване, анорексия или булимия, постоянни диети, ниско самочувствие, неуспехи в любовта. Ако усещате, че това е така -посъветвайте се с професионалист. Това наистина може да рефлектира негативно върху здравето и живота ви.

Следния тест от FeelGood, ще ви покаже дали отношението ви към тялото е позитивно или негативно.

ТЕСТ Каква е моята представа за тялото?

 Това са няколко въпроса, които ще ви помогнат да осъзнаете каква е вашата представа за тялото ви.

O    КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ, ГЛЕДАЙКИ СЕБЕ СИ В ОГЛЕДАЛОТО?

O    КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ, КОГАТО ВИЖДАТЕ СНИМКИ НА АТРАКТИВНИ ХОРА ПО СПИСАНИЯТА, ТЕЛЕВИЗИЯ ИЛИ ИНТЕРНЕТ?

O    КАКВО СМЯТАТЕ ЧЕ ДРУГИТЕ ХОРА МИСЛЯТ ЗА ТОВА КАК ИЗГЛЕЖДАТЕ?

O    ОТКАЗВА ЛИ ЛИ СТЕ НЯКОГА СПОРТ, БАСЕЙН ИЛИ СЕКС, ЗАРАДИ ТОВА КАК ИЗГЛЕЖДАТЕ?

O    ЧЕСТО ЛИ СЕ КРИТИКУВАТЕ ЗА ТОВА КАК ИЗГЛЕЖДАТЕ?

O    КАК ОТГОВАРЯТЕ, КОГАТО ХОРАТА ВИ ПРАВЯТ КОМПЛИМЕНТИ ?

O    МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПОСОЧИТЕ ТРИ НЕЩА, КОИТО ХАРЕСВАТЕ В ТЯЛОТО СИ?

O    ЗАВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕСТО НА ХОРАТА ЗА ТОВА КАК ИЗГЛЕЖДАТ?

* Ако отговаряте на повечето въпроси с „Да”, или на други си давате сметка ,че имате проблем, замислете се какво можете да направите, за да подобрите отношението към себе си.