info@feelgood.bg
0885 815 076

лого
пл. Славейков 8, вх. Б, София
(с предварително записване)

вс. Всичко за семейството. Харесвайте себе си, за да ви харесват

Медии

Галя Мутафова от Института за взаимоотношенията между мъжа и жената обяснява как да си изградите високо  самочувствие, без коренно да променяте външността и начина си на живот

 “Психолозите назовават с термина “боди имидж” представата за начина, по който човек изглежда. Всеки си изгражда мислен образ за своето тяло. Отношението към собствената ви физика в много по-голяма степен съответства на този образ, отколкото на реалността”, обяснява психоложката Галя Мутафова от Института за взаимоотношенията между мъжа и жената пред “Всичко за семейството”. Специалистката допълва, че последните световни статистики са стряскащи – 86% от тийнейджърките не се харесват или мечтаят да приличат на някоя знаменитост, а 99% от зрелите дами не възприемат отделни части от фигурата си, като някои дори изцяло я отхвърлят. Същевременно едва 5% от жените отговарят на съвременния идеал за красота, наложен от модната индустрия.

“Причината за това, че Евите масово не харесват самите себе си  е, че в днешната представа за съвършена  жена   няма нито един естествен елемент- обяснява психоложката – Изискванията към външността са толкова много, че почти никоя дама не може да ги покрие. Невъзможността да постигнат мечтаните пропорции неизбежно се отразява на самочувствието и себереализацията на жените. Те стават срамежливи, сковани, негативно настроени.” Малко представителки на нежния пол се замислят за посланието, което подсъзнателно изпращат към околните чрез отношението към собствените си тела. Без да искат, те внушават, че онова, което биха могли да предложат, не е качествено или направо – че няма какво да дадат, тъй като си имат предостатъчно проблеми със самите себе си. Нормално е Адамовците да избягват дълготрайните връзки с тях.

Неприемането на собствената физика има най-различни проявления. Сред тях е отношението към храната.

Според последните статистики американците харчат над 40 милиарда долара годишно за диети, процедури и медикаменти за отслабване. У нас също не са никак малко жените, които вечно гладуват. Интересното е, че дори Евите, когато успеят да постигнат лелеяното тегло, продължават да не се чувстват добре. Това се обяснява с факта, че телата им са стресирани и изтощени от лишенията, а представата им за самите тях не се е променила.

Нормално е жените да се поддържат, но някои от тях залитат в крайности, като неспирно изпробват всевъзможни козметични продукти и процедури. “Прекалената грижа за хубостта е сигнал, че проблемите ви са психологически, а не физически”, казва Галя Мутафова.

Доста са и представителките на нежния пол, които  мазохистично се изтезават във фитнес залите. Някои наистина спортуват за удоволствие, повечето обаче го правят единствено от желание да отслабнат и да се стегнат. Въпреки това рядко постигат целите си. “Причината е, че когато наложите на тялото си нещо, което не му доставя удоволствие, след време организмът неизбежно си отмъщава. Намира какви ли не механизми, за да защити здравето и нуждите си”, обяснява специалистката.

В опитите си да станат максимално привлекателни дамите с възможности често се насочват и към услугите на пластични хирурзи. Галя Мутафова препоръчва, преди да легнат под ножа, те да се консултират с психолог, за да разберат дали проблемите им са реални или са психологически. В противен случай само биха ги  задълбочили. Възможно е след гърдите да посегнат на устните, скулите, клепачите си, но да останат все така неудовлетворени.

Неприемането на собствената външност често нараства успоредно с напредването на възрастта. Много жени реагират на закономерните физически изменения, като се затварят в себе си и съсредоточават всичките си усилия в ожесточената борба с белезите на времето.

Според статистиката обаче по-големи успехи и в работата, и в личния живот жънат Евите, които достойно остаряват.

Съветът на психоложката към жените, които не се харесват, е да се постараят съзнателно да повишат самочувствието си. Това означава не непрекъснато да се стремят да променят нещо в себе си, а да се приемат такива, каквито са. Не бива и да застиват в една точка. “Всеки ден трябва да се стремите да развивате качествата и да туширате недостатъците си. Правете го обаче по приятен начин, а не като си налагате ограничения и задължения. Доставяйте си удоволствие и тялото ви ще ви се отплати. В мига, когато започнете да се вслушвате в неговите нужди, то ще се превърне от враг във ваш съюзник”, казва тя. И обяснява, че дамите трябва най-напред да осъзнаят, че тялото не е само орнаментика, своеобразен билборд, с който се представят пред света. То има и хиляди други функции. За да го разберат, Галя Мутафова ги кара да изготвят списък, в който да изредят какво им позволява да правят тяхното тяло – да стават от леглото, да ходят на работа, да прегръщат близките си, да пътуват, да се любуват на залеза…

Обяснява им също, че образът, който връща огледалото, не е реален.

Научно е доказано, че за да възприеме човек цялостно дадена личност или предмет, трябва да задейства всичките си сетива – зрение, слух, обоняние, вкус, осезание. Огледалото обаче ангажира единствено очите. За да видят жените истинската си същност, Галя Мутафова им предлага друго упражнение. Кара ги да застанат пред огледалото и да кажат нещо мило на отражението си, след това – да погалят ръката си, да вдишат парфюма си, да усетят вкуса на червилото си. Когато ангажират всичките си сетива, възприятието им за самите тях се променя.

Редно е също представителките на нежния пол да преосмислят отношението си към храната. Много Еви компенсират чрез нея други свои нужди, които не могат да удовлетворят на момента. Вместо да си починат след работа, те се тъпчат с шоколад, пият кафе и енергийни напитки. Когато копнеят за ласка, но са самотни, наблягат на тортите. И така килограмите неусетно се трупат. Препоръката на психоложката е да хапвате всичко, което ви се иска, но само когато сте наистина гладни.

Същото е и със спорта. Тялото се стяга, ако човек редовно прави движения, които му доставят удоволствие, забавляват го, позволяват му да общуват с хора, които харесва. Затова, ако например не ви се ходи на фитнес, заменете изтощителната тренировка с разходка или с импровизирано състезание с децата си.

Специалистката съветва жените да се абстрахират и от наложените модни тенденции и им предлага терапия чрез изграждане на личен стил.

Ако например ви липсва нежност, е препоръчително да носите дрехи от меки и феерични платове, които да галят кожата ви. Точно обратното – ако желаете да изглеждате по-властни, заложете на облекла от твърди тъкани.

“В случай че имате проблеми с привличането на мъжете, се постарайте да не им давате “целофани” – казва още Галя Мутафова. – Ако сте красиви, но с ниско самочувствие, бихте могли да насочите нечий поглед към себе си, но след това трудно ще запазите връзката си. Важно е да осъзнаете, че едва ли съществува мъж, който да търси съвършената жена.

За Адамовците е по-важно да имат до себе си достойни партньорки, които да ги изслушват, подкрепят   и уважават,  да създават уют  и разбира се да ги желаят физически.”

В заключение Галя Мутафова препоръчва, преди да предприемате каквото и да било промени във външността си, да определите как се чувствате. “Хората, които все се оплакват от тялото си, обикновено не харесват живота си като цяло”, обяснява тя. След това се опитайте да направите онова, от което се нуждаете. “Ще станете истински привлекателни, ако започнете да излъчвате към околните чувство за добруване – завършва психоложката. – Когато им внушите, че се харесвате и че има какво да им предложите, ще ги привлечете на своя страна. Защото всеки има нужда да бъде в обсега на личности с положителна енергия.”

ДЕСИСЛАВА МИТОВА

СНИМКА САМУИЛ МИЛЕВ

1. Галя Мутафова

2. Ако харесвате собственото си отражение в огледалото, с лекота ще привличате и околните

Последни статии

divider

Преяждане. През какво преминахме със Снежи?

Преяждане. През какво преминахме със Снежи?

Снежи е дете на 11 години, а тежи 85 кг. Когато се запознах с нея видях затворено и тъжно дете. Страдаше от системно преяждане. Странеше от връстниците си, беше подигравана, затворена, не и се правеше нищо, а утешението беше храната. Преяждането за Снежи беше станало...

повече информация
BTV „Преди обед“. Галя Мутафова в проект „Промени се“

BTV „Преди обед“. Галя Мутафова в проект „Промени се“

В проекта ”Промени се” в предаването ”Преди обед” този път имаха различна цел. За пръв път обект на внимание щеше да бъде дете. Идеята беше да се помогне на Снежи на 11г. да придобие здравословни навици на храненене и двигателна активност, да възстанови самочувствиета...

повече информация
BTV „Преди обед“. Терапия на дете с наднормени килограми

BTV „Преди обед“. Терапия на дете с наднормени килограми

Имам честа да бъда поканена като психолог в предаването Преди обед. Мисията е следната: Снежи, дете с наднормени килограми и с постоянно преяждане. Снежи ще претърпи пълна промяна. С нея и семейството и работят фитнес треньор, диетолог и аз -психотерапевт. Целта е да...

повече информация